Helstekt oxfilé med pumpacrème och rödvinssky

Helstekt oxfilé med pumpacrème och rödvinssky
Foto: TV4

Helstekt oxfilé med pumpacrème och rödvinssky

39 ingredienser

Helstekt oxfilé serverad med pumpacrème, smörkokta primörer, rödvinssky och knaprig fläsksida.

*Deglacera betyder att man löser upp det som satt sig i botten på stekpannan för att ta till vara på alla smakämnena.

Du kan själv välja hur du vill ha din sås i konsistens och smak.Har du en söt puré till maten behöver inte skyn vara så söt, annars är det gott med lite sötma. Du kan även välja att klicka i lite smör för att blanka av skyn på slutet och även reda den med lite majsena utblandat i kallt vatten för konsistensens skull. Har du ingen hemgjord buljong går det bra med en koncentrerad fond istället, men tänk då på hur koncentrerad och salt smaken är. Späd med vatten!

Ingredienser

portioner

Pumpacrème

  • 2 butternutpumpor
  • 50 g smör
  • 0,75 dl crème fraîche
  • 5 kvistar timjan
  • salt
  • peppar

Rödvinssky

  • 0,25 morot
  • 50 g rotselleri
  • 0,5 selleristjälken
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 schalottenlök
  • 30 g rökt sidfläsk
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 37,5 cl rött vin
  • 3 dl kalvbuljong (ej koncentrerad)
  • 0,5 tsk honung
  • 1 tsk neutral olja
  • salt
  • steksky

Helstekt oxfilé

  • 600 g oxfilé, rumstempererad, putsad och uppbunden
  • 1 kvist rosmarin
  • 4-6 kvistar timjan
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • olja
  • smör

Knaprig fläsksida

  • 100 g rökt fläsksida
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • vatten

Smörkokta primörmorötter

  • 4 primörmorötter med blast (eller 8 små)
  • smör
  • salt

Foliebakade smålökar

  • 8 steklökar, skalade
  • 1 kvist rosmarin
  • några kvistar timjan
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • smör

Gör så här

Pumpacrème

  1. Skala pumporna och kärna ur dem.
  2. Skär ner dem till 2x2 cm stora kuber och lägg dem på en plåt.
  3. Strö över några timjan kvitsar och stoppa in plåten i ugnen på 200 grader.
  4. Efter en halvtimme kan röra om lite i plåten och sen ytterligare köra en halvtimme till. De skall få bra med färg och vara mjuka. Vill du påskynda processen kan du ta en kastrull och koka dem färdigt med lite smör och röra ofta, så de ej bränner fast.
  5. När pumpan är klar kan du mixa den i en mixer eller med stavmixer. Passera sedan krämen genom en finmaskig sil.
  6. Blanda med smält smör, crème fraiche och smaka av med salt & peppar.
  7. Ställ kastrullen på låg värme eller i vattenbad för att hålla den varm till servering, se bara till att den ej bränner fast i botten.

Rödvinssky

  1. Dela den gula löken och stek den i olja i en kastrull tills den bränner på”köttsidan”.
  2. Hacka resten av grönsakerna och fläsket i centimeterstora bitar.
  3. När löken är bränd, lägg i resten av hacket och fräs tills det blivit lite mjukt.
  4. Häll på vinet, lägg i örterna och reducera till en knapp tredjedel återstår.
  5. Häll på buljongen och reducera till smaken är bra. Blir det för torrt kan du späda med vatten. Det är viktigt att skyn får stå ett tag så att alla smaker kommer fram ur grönsakerna och örterna.
  6. Sila skyn. Smaka av med stekskyn från köttet, salt och honung.

Helstekt oxfilé

  1. Sätt ugnen på 135°. Gnid in köttet med rikliga mängder salt och svartpeppar.
  2. Hetta upp en panna, gärna av gjutjärn, till hög värme.
  3. Ringla lite olja i pannan och lägg i köttet, örterna, och en stor klick smör.
  4. Bryn köttet tills det fått ordentlig färg runt om - glöm inte kortsidorna! Ös med stekskyn under tiden.
  5. Lägg köttet på ett ugnsgaller över en braspanna, täck med örterna och efterstek i ugnen med stektermometer i tjockaste delen.
  6. Häll av fettet från stekpannan och deglacera* med fond eller vatten och häll ner skyn i rödvinssåsen.
  7. Tag ut köttet när termometern visar 45-48°. Linda in i folie och låt vila i minst 10 minuter.
  8. Skär upp köttet i fyra tjocka skivor, skär gärna bort ändbitarna innan så att alla bitar blir likadana.

Knaprig fläsksida

  1. Snitta svålsidan på fläsket.
  2. Häll i vatten så att det täcker ytan på en stekpanna med 1 centimeter.
  3. Lägg i fläsket med svålsidan ner och koka i 2 minuter
  4. Ta upp fläsket och skär i fyra bitar.
  5. Lägg i en ugnsfast form och stänk på 1 matsked vatten och vinägern.
  6. Säll in i ugnen på 175 grader i 1 timma och en kvart. Ta ut och vänd på köttet med jämna mellanrum så att det får yta runt om hela.

Foliebakade smålökar

  1. Lägg lökarna på ett ark aluminiumfolie tillsammans med örterna. Salta peppra och klicka ut smör.
  2. Vik ihop till ett paket och baka i ugnen 60 minuter, 175-200°, tills lökarna är mjuka.

Smörkokta primörmorötter

  1. Skala morötterna och skär ner blasten till ca 2 cm. Skrapa med en liten kniv där blasten fäster för att få bort eventuella jordrester.
  2. Koka upp en bottenskyla saltat vatten i en kastrull. Lägg i morötterna och klicka i generöst med smör.
  3. Koka morötterna al dente, ca 5 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.