Ryggbiff med pommes och rödvinssås

Ryggbiff med pommes och rödvinssås
Foto: TV4

Ryggbiff med pommes och rödvinssås

25 ingredienser

Ryggbiff med pommes frittes, baconinlindade haricots verts, ugnsbakade tomater och rödvinssås.

Köttemperaturer
Blodigt 50 grader
Blodig/medium 52-53 grader
Medium 54-55 grader
Medium/väl 58-60 grader
Genomstekt 62-75 grader

I menyn ingick även
Laxtartar
Kanelstekta äpplen

Ingredienser

portioner
  • ca 2 kg ryggbiff
  • 4 msk smör
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 5 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 6 msk smör
  • 1 dl strösocker
  • 75 cl rött vin
  • 1 dl kalvfond
  • 3 dl vatten
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • ev majsstärkelse
  • 8-10 haricots verts (per person)
  • bacon
  • 10 tomater
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • olivolja
  • rosmarin
  • strösocker (efter smak)
  • ca 8 bakpotatisar [eller flera små]
  • olja, till fritering
  • salt (efter smak)

Gör så här

Biff

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Putsa biffen fin och torka av den.
  3. Dela i lämpliga stycken.
  4. Bryn fint runtom i smör.
  5. Salta och peppra.
  6. Låt köttet gå klart i ugn. Använd en instickstermometer. Se tipsrutan för temperaturer.
  7. Låt köttet vila innan det skärs upp i lämpliga, gärna tjocka, skivor.

Rödvinssås

  1. Hacka schalottenlöken.
  2. Fräs lök och vitlök till såsen i 3 matskedar smör i en kastrull, tills löken är genomskinlig.
  3. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten.
  4. Låt det koka tills ca 7 dl återstår i kastrullen.
  5. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
  6. Red av om det behövs.
  7. Kyl såsen.

Haricot verts

  1. Blanchera haricot vertsen hastigt i väl saltat vatten.
  2. Kyl omedelbart i isvatten.
  3. Lägg dem sedan på en kökshandduk för att torka.
  4. Gör buntar om 8-10 bönor och linda bacon 1.5 - 2 varv runt om.
  5. Avsluta à la minute i salamander eller ugn vid servering.

Tomater

  1. Sätt ugnen på 80-100 grader.
  2. Skålla och skinna tomaterna.
  3. Dela dem på hälften.
  4. Lägg dem med snittytan upp på ett bleck.
  5. Salta, peppra och pensla lite olivolja över.
  6. Sprinkla rosmarin och lite socker över - låt gå i ugn ungefär en timme.
  7. Servera rumstempererade eller varma.

Pommes

  1. Skala och skär potatisen i 1x1cm tjocka stavar.
  2. Lägg dem i kallt vatten.
  3. Torka dem torra med kökshandduk.
  4. Hetta upp oljan till 175 grader.
  5. Fritera den skurna potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt gul färg.
  6. Ta upp potatisen och låt den rinna av.

Vid servering

  1. Koka upp såsen strax före servering och avsluta med 3 matskedar rumstempererat smör.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta nu upp oljan till 200 grader.
  4. Fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast.
  5. Låt potatisen rinna av.
  6. Salta och servera den genast.