Foto: Tv4

Ägg Benedict


4

Ägg Benedict är en klassisk brunchrätt - läcker toast med pocherat ägg, skinka och hollandaise.

Se fler recept från Sveriges mästerkock

Pocherade ägg

  • 1 msk ättikssprit
  • 1 l vatten
  • 4 st ägg

Hollandaisesås

  • 200 g smör
  • 4 st äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk pressad citron
  •   Salt
  •   peppar
  •   cayennepeppar

Till servering

  • 4 skivor vitt formbröd
  • 4 skivor rökt skinka
  •   krasse
  1. Pocherade ägg
    Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull.
  2. Låt det sedan sjuda.
  3. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.
  4. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.
  5. Hollandaisesås
    Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund.
  6. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.
  7. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.
  8. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
  9. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.
  10. Vid servering
    Skär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem.
  11. Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse.

Annons:

Liknande recept

Ägg Benedict med sparris

av Lisa och Monica Eisenman
  •  7 ingr

Eggs benedict med chorizo

av Erik Videgård
  •  16 ingr

Ägg florentine med lax

av Monica Eisenman
  •  14 ingr

Eggs Benedicte

av Lisa och Monica Eisenman
  •  13 ingr

Hollandaise

av Johan Jureskog, Norbert Lang
  •  13 ingr

Småpizzor med bacon och stekt ägg

av Anna Jonassen, Ulrika Jisland
  •  1h
  •  19 ingr