Lammstek, grundrecept
Foto: TV4

Lammstek, grundrecept av
Sveriges mästerkock,  


Tack för din röst

Recept på lammstek till 6-8 personer. Serveras med Pommes Boulangère.

Vid högre temperatur än 65 grader blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp.

Se fler recept från Sveriges mästerkock

  1. Lammstek
    Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida.
  2. Stick hål in i steken med en liten skalkniv.
  3. Skala och dela vitlöksklyftorna och tryck in dem i hålen i steken.
  4. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör).
  7. Sätt in lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  8. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur.
  9. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött.
  10. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den.
  12. Pommes Boulangère
    Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Skala och skiva potatisen med mandolin eller vass kniv i skivor à 3 millimeter. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten.
  14. Skala och skiva löken tunt.
  15. Smält hälften av smöret i en stekpanna.
  16. Fräs lök, vitlök och timjan på svag värme tills löken är mjuk.
  17. Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper.
  18. Smörj en ungsfast form och lägg först ett lager potatisskivor, bred sen ut hälften av löken över dem, sen ett nytt lager potatis. Därpå resten av löken och ännu ett lager potatis.
  19. Koka upp hönsbuljongen och häll den försiktigt över potatisen.
  20. Klicka ut det resterande smöret ovanpå potatisen.
  21. Baka i ca 35-40 minuter tills potatisen är mjuk och översta lagret lätt brynt