Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås
Pilgrimsmusslor och blåmusslor med räksås samt rotselleripure, citronfänkål och syrade morötter.
Ingredienser
Skaldjursfond
- 50 g smör
- 1 msk rapsolja
- 2 bananschalottenlökar, hackade
- 1 morot, hackad
- 4 stjälkar stjälkselleri, hackad
- 1 klyfta vitlök, tilltryckt med knivbladet
- 1 kg räkor med skal, skalade och skal sparade
- 5 dl torrt vitt vin
- 3 msk tomatpuré
- 3 färska timjankvistar (eller 0,5 tsk torkad timjan)
Räksås
- fond, från ovan
- 3 dl grädde
- 1 dl vitt vin
- 1 knivsudd cayennepeppar
- salt
- vitpeppar
Rotselleripuré
- 1 rotselleri, huvud, skalad och skuren i bitar
- 5 mjöliga potatisar, skuren i bitar
- 50 g smör, smält
- 1 dl grädde, uppvärmd
- salt
- peppar
Citronfänkål
- 1 stånd fänkål, i skivor
- 1 citron, zest av hela och juice av halva
- olivolja, att steka i
- salt
Syrade morötter
- 2 morötter, skivade tunt på längden
- 0,5 citron
- 2 msk smör
- 2 msk persilja, hackad
Övriga ingredienser
- 0,5 kg blåmusslor, skrubbade och skägg borttaget
- 16 pilgrimsmusslor