Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Pilgrimsmusslor med räk-och musselsås
Foto: TV4

Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

32 ingredienser

Pilgrimsmusslor och blåmusslor med räksås samt rotselleripure, citronfänkål och syrade morötter.

Ingredienser

Skaldjursfond

  • 50 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 bananschalottenlökar, hackade
  • 1 morot, hackad
  • 4 stjälkar stjälkselleri, hackad
  • 1 klyfta vitlök, tilltryckt med knivbladet
  • 1 kg räkor med skal, skalade och skal sparade
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 färska timjankvistar (eller 0,5 tsk torkad timjan)

Räksås

  • fond, från ovan
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • salt
  • vitpeppar

Rotselleripuré

  • 1 rotselleri, huvud, skalad och skuren i bitar
  • 5 mjöliga potatisar, skuren i bitar
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl grädde, uppvärmd
  • salt
  • peppar

Citronfänkål

  • 1 stånd fänkål, i skivor
  • 1 citron, zest av hela och juice av halva
  • olivolja, att steka i
  • salt

Syrade morötter

  • 2 morötter, skivade tunt på längden
  • 0,5 citron
  • 2 msk smör
  • 2 msk persilja, hackad

Övriga ingredienser

  • 0,5 kg blåmusslor, skrubbade och skägg borttaget
  • 16 pilgrimsmusslor

Gör så här

Skaldjursfond

  1. Stek schalottenlök, morot, selleri och vitlök i smör och rapsolja i några minuter. Tillsätt räkskal och timjan i stekpannan och låt fräsa några minuter. Tillsätt sen tomatpuré samt vitt vin och vatten så det precis täcker. Låt fonden koka utan lock i 20 minuter.
  2. Sila räkfonden och fortsätt reducera tills det är 1/3 kvar.
  3. Tillsätt 1 dl vitt vin, cayennepeppar och grädde. Låt koka ca 10 minuter, salta och peppra sedan efter smak.

Rotselleripuré

  1. Koka rotselleri och potatis i saltat vatten i ca 10 minuter. Mosa och tillsätt uppvärmd grädde och smält smör. Vispa med elvisp för en fluffig konsistens. Salta och peppra efter smak.

Blåmusslor

  1. Lägg blåmusslorna i såsen och låt puttra under lock i ca 3 minuter tills de öppnat sig. Tag kastrullen från plattan och håll varmt under lock.

Tillbehör

  1. Stek skivad fänkål i olivolja och pressa över citron. Strö över citronzest, salta och peppra och håll varmt.
  2. Skiva morötter på längden och stek på medelvärme i smör. Pressa över citron och strö över hackad persilja.

Pilgrimsmusslor

  1. Stek pilgrimsmusslorna i het panna med smör och olja, bara tills de fått fin färg på båda sidor.
  2. Lägg upp en tallrik med musslor, räkor samt sås. Servera med citronfänkål, syrade morötter och rotselleripure.