Sverigebakelse med kolakräm

Sverigebakelse med kolakräm
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Sverigebakelse med kolakräm

11 ingredienser

1 h

Gräddbakelse med varmvispad botten, hemkokt chokladkolakräm och vit choklad.

Ingredienser

portioner10 - 12 bakelser

Genoise (varmvispad botten)

  • 200 g ägg
  • 110 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 50 g smör, smält

Kolakräm

  • 160 g strösocker
  • 150 g vispgrädde
  • 60 g äggula
  • 100 g mörk choklad
  • 90 g smör

Servering

  • vispgrädde
  • vit bakchoklad

Gör så här

Genoise

  1. Vispa ägg och socker luftigt.
  2. Ställ bunken i ett vattenbad och kontrollera att temperaturen inte överstiger 90 grader (då koagulerar äggmassan). Vispa kraftigt, gärna med elvisp tills temperaturen är 40-45 grader.
  3. Vispa därefter ca 10 minuter tills smeten har svalnat och blivit ljus och porös. Vispa inte på för hög hastighet då tappar massan volym.
  4. Sikta i mjölet och blanda i det smälta smöret. Vänd samman allt försiktigt med en slickepott.
  5. Häll i smörad tårtform (ca 24 cm i diameter) och grädda på 190 grader, ca 20-30 minuter . Stjälp upp och låt svalna på plåt.

Kolakräm

  1. Sjud socker, grädde och äggula till 85 grader.
  2. Blanda i choklad och smör, sjud i 85-90 grader ca 5 min.

Servering

  1. Börja med botten, bred på kolakräm och spritsa sedan med vispgrädde smaksatt med lite av kolakrämen och dekorera med riven vit choklad