Svartrot bakad i paket med mandel, persilja, lök, potatisstrimlor och bearnaisesås blir en riktigt lyxig och god rätt. Perfekt att servera till gästerna vid helgens middag.
6 svartrötter, skalade och skurna i ca 13 cm långa bitar och lagda i citronvatten
50 g smör
5 dl vatten
salt
2 schalottenlökar, skivade och mjukkokta i smör
1 dl mandelspån
0,5 kruka persilja, grovt hackad
Beareduktion
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
1 kruka dragon
0,5 schalottenlök, finskivad
3 vitpepparkorn
Bearnaise
3 äggulor
3 msk beareduktion
300 g smör, smält och skirat
0,5 dl citronsaft
cayennepeppar
salt
0,5 knippe persilja, hackad
1 kruka dragon, hackad
Potatis
2 potatisar, stora
Gör så här
Svartrötter i paket
Koka svartroten i smör, vatten och salt tills de precis är klara.
Bygg paket av smörpappersark med svartrot i botten och sedan lök, mandel och persilja. Vik igen paketen och tillslut med klädnypa (detta kan göras långt i förväg och förvaras i kyl).
Vid servering tas paketen fram och får bli rumstempererade någon halvtimme och bakas sedan i ugn på 200 graders i 5 minuter.
Beareduktion
Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull. Koka ihop tills cirka 0,5 dl återstår, sila och låt svalna.
Bearnaise
Vispa ihop äggulor och reduktion i ett varmt vattenbad tills ägget börjar tjockna och krämen blivit ljummen. Se till att inte värma för hårt, då kan det bli äggröra.
Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du tillsätter smöret i en tunn stråle. Smaka av med citronjuice, cayennepeppar och salt. Avsluta med örterna.
Potatis
Strimla potatisen fint. Skölj strimlorna i kallt vatten några minuter och torka väl på en kökshandduk. Fritera potatisstrimlorna i 175 grader varm olja tills de är krispiga och gyllenbruna. Lägg på hushållspapper och låt rinna av, salta.
Servering
Paketen läggs på tallrik och öppnas av gästerna vid bordet genom att klädnypan tas bort och paketen öppnas, bearnaise skedas över allt och krispig potatis strösslas överst.