Svampfräs med kinesisk chilisås och ris

koket.se
Svampfräs med kinesisk chilisås och ris
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Svampfräs med kinesisk chilisås och ris

19 ingredienser

40 min

Smakrik middagsrätt med ris, färska grönsaker och fräst svamp i en läcker kryddstark sås som du gör på bland annat chiliolja, sesamolja och sichuanpeppar.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g ostronskivling
  • 2 gula lökar, strimlad
  • 2 morötter, strimlad
  • olja, till stekning
  • salt
  • 2 gurkor, strimlad
  • 4 salladslökar, strimlad

Sås

  • 1 msk sichuanpeppar
  • 2 msk rostade sesamfrön (rosta själv i torr och het panna eller köp färdigrostade)
  • 2 msk strösocker
  • ev 0,5 tsk MSG
  • 2 msk svart risvinäger
  • 4 msk japansk soja
  • 1 dl chiliolja, t ex. Laoganma crispy chilli oil
  • 3 msk tahinipasta (eller jordnötssmör)
  • 1 tsk sesamolja

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt
  • 1 msk sichuanpeppar, lätt mortlade och rostade
  • rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Bryt/riv svampen i grova bitar. Skala och skör löken i strimlor och morötterna i stavar.
  3. Fräs svampen i olja i en het stekpanna tills den fått lite yta. Lägg i morötter och lök och fortsätt steka tills allt mjuknat lite. Salta lätt.
  4. Rosta sichuanpepparn i en torr stekpanna på medelhög värme. Ta upp ur pannan och stöt i en mortel.
  5. Lägg tillbaka sichuanpepparn i stekpannan tillsammans med sesamfrön, socker, MSG, risvinäger, soja, tahini, chiliolja och sesamolja. Låt koka upp och rör om till en slät sås. Smaka av med salt.
  6. Häll såsen i pannan med svamp och grönsaker. Blanda runt.
  7. Strimla gurka och salladslök.
  8. Servera det heta svampfräset med nykokt ris. Toppa med gurka och salladslök.