Surdeg

Allt fler har upptäckt att bröd som är bakat på surdeg ger en helt annan smak än bröd som är bakat med vanlig jäst. Att starta upp en surdeg kräver lite tålamod, men är inte alls svårt. Det mesta sköter den av sig själv. När surdegen är klar håller den flera år i kylskåpet om du bara matar den med mjöl och lite ljummet vatten en gång i veckan.

Att baka med surdeg har många fördelar gentemot att baka med vanlig jäst. Brödet får inte bara en saftigare och syrligare karaktär, utan får också betydligt längre hållbarhet är bröd som är bakat på vanlig jäst. Dessutom har surdegsbrödet ett lågt GI-värde. Det enda priset du behöver betala för ett fantastiskt hållbart och saftigt bröd är extra tid vid bakningen.

Det tar ungefär 3-4 dagar att starta upp en surdeg, men när den väl är klar håller den nästan hur länge som helst i kylskåpet. Kom ihåg att mata degen en gång i veckan med lite mjöl och vatten så att den inte svälter. När surdegen står i kylskåpet vilar den, så kom ihåg att ta ut degen i rumstemperatur i god tid innan du ska baka så att den vaknar till liv igen. En deg som ska vakna trivs bra i en varm omgivning. Du kan till exempel ställa degen i skåpet ovanför kylen, i ugnen med lampan tänd eller på värmegolvet i badrummet. Den gillar också att stå bredvid spisen när du lagar mat. Då trivs den bra.

Det bästa resultatet när du bakar med surdeg får du om du har en hushållsassistent eller en degblandare till hands, så knådas degen lättare till rätt konsistens.

Surdegar och surdegsbröd

Supergod baguette

av Leila Lindholm
  •  7h 35 min
  •  11 ingr

Julklappsbröd

av recept.nu
  •  11 ingr
  •  12 ingr
  •  17 ingr
  •  12 ingr
  •  11 ingr
  •  2h 50 min
  •  11 ingr

Chokladbaguette

av Leila Lindholm
  •  13 ingr

Surdeg (grundrecept)

av Leila Lindholm
  •  0h
  •  6 ingr

Brytbröd med surdeg

av Anders Levén
  •  4h 40 min
  •  8 ingr