Ta fram älgytterfilén innan du ska steka den så den hinner bli rumstempererad.
Salta, peppra och bind eventuellt upp den om du vill ha en snygg form på den.
Stek filén i smör, gärna i gjutjärnspanna först på hög värme. Tillsätt gärna timjan och vitlök i pannan så de får ge smak.
När köttet har fin färg runt om så ställ in den i ugnen på 125 grader. Låt den gå upp till ca 52-55 grader i innertemperatur.
Eftersom det är ett magert kött så är det viktigt att det inte översteks och blir torrt. Jag tycker 52-55 blir lagom och sen får den vila så går det upp lite till mot 57 och då är det medium.
Låt köttet vila på en skärbräda en stund innan du skär upp det.
Svartvinbärssky
Använd pannan du stekte köttet i, häll i alla
ingredienser till såsen och låt det koka ihop.
Gratäng
Skiva potatisen tunt, gärna på mandolin. Skivar du riktigt
tunt och om potatisen är fräsch kan du hoppa över att skala den.
Lägg potatisskivorna i en form och pressa över vitlök.
Häll på grädde och kryddor. Blanda runt och strö över ost.
Grädda gratängen i 40 minuter på ca 200 grader. Potatisen ska bli mjuk.
Brynt kantarellsmör
Bryn hälften av smöret i en kastrull. Smöret är brynt när de doftar nötigt och är bärnstensfärgat.
Låt smöret svalna och låt resterande smör bli rumstempererat.
Stek kantarellerna i 2 msk smör med en hel vitlöksklyfta, salt samt peppar.
När kantarellerna fått fin färg så häll i konjak och låt den koka in.
Hacka kantarellerna smått och blanda med brynt smör och rumsvarmt smör. Lägg på plastfolie eller bakplåtspapper. Rulla ihop och lägg i kyl eller frys till servering.