Jiaozi

Jiaozi
Foto: Wenbin
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Jiaozi

13 ingredienser

Läckra degknyten med fyllning att äta som förrätt eller som del av en asiatisk buffé.

Receptet kommer från boken "Kina Matens rike" av Linlin.

Traditionellt äts jiaozi med risvinäger, men du kan blanda upp den med soja, chiliolja eller stark senap efter smak. Blanda ihop ingredienserna till en sås att 'dippa' knytena i.

Ingredienser

portioner
  • 5 vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 200 g färska räkor
  • 100 g svamp (eller konserverad)
  • 300 g fläskfärs
  • 1 salladslök, finhackad
  • 2 färsk ingefära, finhackad
  • 4 soja
  • 4 kinesiskt risvin
  • 0,5 vitpeppar
  • 0,5 kycklingbuljongtärning
  • 1 salt
  • 4 sesamolja

Gör så här

  1. För att göra degen, lägg vetemjölet i en skål. Tillsätt vatten med ena handen medan du använder den andra att röra ihop degen med. Knåda degen i ungefär 5 minuter tills den fått en smidig konsistens, ungefär som när du bakar bröd. Lägg tillbaka degen i skålen, täck med en fuktad handduk och låt vila medan du gör fyllningen.
  2. Hacka räkor och svamp till färs. Varje bit får inte vara större än ett riskorn. Lägg fläskfärsen i en skål. Tillsätt salladslök, ingefära, soja, kinesiskt risvin, vitpeppar, salt och smulad buljongtärning och blanda väl, hela tiden i samma riktning. Tillsätt räkorna, rör om och tillsätt sedan svampen. Avsluta med sesamoljan och rör om.
  3. Nu är det dags att göra själva knytena: Ta ut degen och knåda den på nytt i en minut. Dela upp den i fyra lika stora delar. Lägg tillbaka tre av bitarna i skålen och täck med den fuktade handduken. Mjöla bakbordet och rulla varje degbit till en fingertjock lång rulle. Skär rullen i 2 cm långa stycken som du sedan trycker ut till en platt kaka. Kavla sedan ut dem (helst med en kinesisk kavelpinne) till millimetertunna så kallade jiaoziskinn.
  4. Lägg ett jiaoziskinn i handflatan och placera sedan 1 msk fyllning i mitten. Vik ihop knytet och använd tummarna för att pressa ihop kanterna så att de inte går isär och spiller ut fyllningen vid kokningen. Lägg de färdiga knytena på ett väl mjölat bakbord så de inte fastnar i underlaget.
  5. Så är det till slut dags att koka knytena. Koka upp 1,5 liter vatten. Lägg i 25–30 knyten. Lägg på ett lock. När vattnet kokar upp igen, häll på en liten skål kallt vatten, ungefär 2 dl. Upprepa detta totalt tre gånger. När knytena flyter upp till ytan är de färdiga.