Chicken Tikka Masala - Erik Videgårds recept

Chicken Tikka Masala - Erik Videgårds recept
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Chicken Tikka Masala - Erik Videgårds recept

34 ingredienser

1 h 30 m

Den mest berömda Indiska kycklingrätten som inte ens är Indisk… Det är Storbritanniens populäraste rätt och det är där den uppfanns.

Ingredienser

portioner

Garam masala-kryddblandning

  • 2 msk korianderfrö
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 0,5 tsk nejlika
  • 2 torkad röd chilifrukt, utan frön
  • 2 msk gurkmeja

Kycklingen

  • 675 g kycklingbröst, KRAV-märkt i 2 cm kuber
  • 1,25 tsk salt
  • 3 msk citronsaft
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5-0,75 tsk chilipulver
  • 6 msk kokosgrädde
  • 0,5 tsk garam masala
  • 3 msk rapsolja

Masalasås

  • 4 msk rapsolja
  • 140 g gul lök, i tunna skivor
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 5-6 klyftor vitlök, krossade
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,75 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 4 msk yoghurt
  • 2 tomater, finhackade
  • 3,5 dl kycklingbuljong
  • 0,25 tsk salt
  • 0,25 tsk garam masala
  • 4 msk färska korianderblad, hackade

Gör så här

Garam masala-kryddblandning

  1. Rosta samtliga kryddor utom gurkmejan i torr panna tills de doftar, mixa i kryddkvarn, tillsätt gurkmejan och mixa igen.

Kycklingen

  1. Marinera kycklingkuberna i salt och citronjuice. Picka kuberna med en kniv och massera in, låt stå 20 minuter.
  2. Tillsätt resten av smaksättarna, blanda och lägg i en påse. Marinera i kylen över natten. Trä sedan upp kuberna på bambuspett.

Masalasås

  1. Häll oljan i en stekpanna (som du har ett lock till). Hetta upp oljan och stek löken tills den är brynt, det tar ca 8 minuter.
  2. Tillsätt ingefära och vitlök, fräs tills det doftar.
  3. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, chilipulver och paprikapulver och stek i 10 sekunder, tillsätt sedan yoghurten, 1 msk i taget, låt den koka in innan du tillsätter nästa matsked.
  4. Tillsätt tomaterna och tillaga i 3-4 minuter, tillsätt kycklingbuljongen och saltet, koka upp. Sätt ett lock på pannan och sjud på låg värme i 20 minuter tills såsen tjocknat.
  5. Tillsätt garam masalan och korianderbladen, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.

Kycklingen fortsättning

  1. Dags att tillaga kycklingen. Sätt ugnen på grill och låt den bli varm.
  2. Pensla kycklingspetten med olja. Använd ett bleck med kant och balansera kycklingspetten mellan kanten och botten utan att kycklingen nuddar botten på blecket.
  3. Ställ in blecket i ugnen och grilla kycklingen jämt runt om ca 6 minuter på varje sida. Kontrollera att kycklingen är klar genom att dela en kub på mitten, den får inte vara rosa utan ska vara helt genomstekt (minst 70 grader).
  4. Dra av kycklingen från spetten och blanda med såsen. Servera.