Sjömansbiff med öl

Sjömansbiff
Foto: Stefan Hellström

Sjömansbiff med öl

Av: Stefan Persson

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Öldoftande husmanskost som passar perfekt i vardagen. Ska naturligtvis avnjutas med en kall öl. /Stefan Persson

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Ingredienser

  • 1,5 kg fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 700 g lövbiff
  • paprikapulver
  • svartpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • 7 dl mörk öl
  • vatten
  • 1,5 msk kycklingfond

Serveras med

  • sallad
  • svartvinbärsgelé
  • inlagd gurka

Gör så här

  1. Krydda biffen med paprikapulver, svartpeppar och salt.
  2. Stek hastigt på hög värme på båda sidor.
  3. Skiva löken.
  4. Salta och bryn på svag värme cirka 4 minuter.
  5. Skala och skiva potatisen i 0.5 centimeter tunna skivor.
  6. Ta en tjockbottnad gryta. I den varvar du potatis, kött och lök.
  7. Gör flera skikt och avsluta med potatis.
  8. Slå på öl, buljong och vatten så att vätskan täcker potatisen, köttet och löken.
  9. Krydda överst med peppar, paprikapulver och salt.
  10. Koka upp med lock och sänk sedan värmen så att det bara sjuder svagt i 45 minuter till 1 timma.
  11. Servera gärna med en god sallad, svartvinbärsgelé och inlagda gurkor.