Ugnsbakad långa med grovmosad senapspotatis och ärtor samt lutfiskkryddad vit sås

Ugnsbakad långa med grovmosad senapspotatis och ärtor samt lutfiskkryddad vit sås
Foto: TV4
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson

Ugnsbakad långa med grovmosad senapspotatis och ärtor samt lutfiskkryddad vit sås

24 ingredienser

Laga Stefan Karlssons långa, en given succé!

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 4 långafilé skinn och benfria (à ca 160 g)
  • salt
  • vitpeppar

potatis

  • 600 g fast potatis, i cm stora kuber
  • 10 cm purjolök (det vita)
  • 2 msk normalsaltat smör
  • 1 dl grädde
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 msk osötad, grov cidersenap
  • 1 förp små, gröna ärtor (frysta)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Sås

  • 0,5 gul lök, fint hackad
  • 1 msk normalsaltat smör
  • 6 kryddpepparkorn
  • 150 g lutfisk, blötlagd
  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • Stjälkar från dill
  • 1-2 msk smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • 1 dl extralagrad prästost, grovt riven
  • 1 förp bacon, i fina strimlor knaprigt stekt [ca 140 g]

Gör så här

Fisken

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Smöra en ugnsfast form, lägg i fisken på smöret.
  3. Salta och peppra efter smak.
  4. Baka sedan fisken i ugnen till en mitt temperatur av 50 grader.
  5. Ta ut ur ugnen och serveras direkt med potatis och sås.

Potatisen

  1. Koka upp saltat vatten och lägg i potatistärningarna.
  2. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 15 minuter eller tills tärningarna är precis genomkokta.
  3. Häll av i durkslag och låt ånga av.
  4. Sätt kastrullen på värme och lägg i smöret.
  5. Tärna den vita delen från purjolöken och lägg i den i smöret och låt gå med utan att smöret tar färg.
  6. När purjon är mjuk tillsätts grädde och mjölk. Koka upp igen och låt sjuda till krämig konsistens.
  7. Smaka av med senapen och vänd sist i ärtorna.
  8. Serveras genast till fisken.

Såsen

  1. Hetta upp en kastrull och lägg i 1 msk smör.
  2. Låt smöret smälta utan att ta färg och lägg då i den hackade löken och kryddpepparn.
  3. Svetta försiktigt löken så den blir glansig utan att den tar färg.
  4. När löken är glansig tillsätts lutfisk biten skuren i små bitar.
  5. Häll på grädde och mjölk och lägg även i dillstjälkar.
  6. Koka upp och låt sedan försiktigt sjuda.
  7. Sjud till simmig sås konsistens och tills att lutfisken satt en god smak på såsen.
  8. Sila såsen genom finmaskig sil. Häll den silade såsen i en kastrull.
  9. Vid servering kokas såsen upp, smakas av med salt och peppar och precis när såsen ska serveras, vispa kraftigt i 2 msk smör.

Servering

  1. Vid servering läggs potatisen i botten, fisken där på. Slå på rikligt med sås och strössla sist på med den rivna osten och knaperstekta baconstrimlor.