Laxfilé med örtpotatisbollar

Laxfilé med örtpotatisbollar
Foto: TV4

Laxfilé med örtpotatisbollar

Av: Staffan - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1h 30 min

Laxfilé i ugn med sherrysås, örtpotatisbollar och grönsaksfräs. Receptet på laxfilé är beräknat till 4 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Örtpotatisboll

  • 1-1,5 msk örtblandning persilja, basillika och dragon
  • 2 msk smör
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 6-8 potatisar

laxfilé

  • 700 g laxfilé
  • 1,5 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk citronpeppar

Sherrysås

  • 1 msk gul lök, finhackad (gul eller schalotten)
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl torr sherry
  • 6 dl fiskbuljong [1,5 st tärningar]
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1,5 msk smör, mjukt (blandas med 2 tsk vetemjöl)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar

Grönsaker

  • 1 förp körsbärstomater
  • 1 förp sockerärtor

Gör så här

Potatisbollar

  1. Koka potatisarna mjuka i vatten.
  2. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  3. Hacka örtkryddorna fint för hand. Blanda ner dem och smöret i potatisen.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt det svalna en stund.
  6. Slå in den i en plastfolie och forma den till en rulle förvara i kylen 2- 3 timmar.
  7. Ta ut och rulla potatisen till runda bollar och värm den i ugnen tillsammans med laxen. Ca 25 – 30 min.

Lax

  1. Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form.
  2. Salta och krydda.
  3. Använd gärna stektermometer och ta ut laxen vid 50 - 55 grader.
  4. Fräs löken plus persilja sätt till sherry och fiskbuljong kokas till 50% återstår.
  5. Tillsätt grädde, koka någon minut.
  6. Sila sedan.
  7. Rör vetemjöl och matfett till en pasta. Klicka ner under vispning.
  8. Tillsätt creme fraiche.
  9. Krydda med salt, citronpeppar och cayennepeppar, smaka av.

Grönsaker

  1. Dela tomater och sockerärterna och fräs i stekpanna just före servering.