Lika vacker som god dessert med glass som du gör på skalrester från sparris, en kompott på rabarber och jordgubb och knapriga mandlar med en hint av flingsalt.
Ingredienser
400 g vit sparris (ändar och skal som blivit över när du ansat sparris)
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
100 g strösocker
2 ägg
4 äggulor
1 muskotblomma
citronskal, finrivet
0,5 vaniljstång, snittad och urkskrapad
2 cl limoncello
50 g vit bakchoklad, rostad
Rabarber- och jordgubbsspegel
500 g rabarber
1 l jordgubbar
2-3 msk syltsocker
1 kanelstång
0,5 dl vitt vin
Karamelliserade mandlar
1 dl sötmandel, skalad och rostad, rostad mandel
1 dl strösocker
citronsaft, några droppar
0,5 tsk smör
flingsalt
Till servering
ev vit bakchoklad, smält som du vid servering ringlar likt en fjäril på tallriken
Gör så här
Lägg skal och ändar från sparrisen i en kastrull tillsammans med gräddmjölk, muskotblomma, citronskal och vaniljstång + frön. Låt koka upp.
Vispa äggen och gulorna pösigt med sockret.
Sila av gräddmjölken.
Häll den varma gräddmjölken i äggmassan. Vispa runt och häll sen tillbaka i kastrullen. Låt sjuda under omrörning till 84 grader, då ska den binda.
Låt svalna helt. Tillsätt limoncello, kör glassmeten i glassmaskin.
Smula ner den rostade chokladen när glassen är klar.
Rabarber- och jordgubbsspegel
Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vin, socker och kanelstång. Koka upp och låt rabarbern bli mjuk.
Ta från värmen och låt svalna.
Ansa jordgubbarna och skär dem i fina tärningar. Blanda i jordgubbarna i den kalla rabarbern.
Karamelliserade mandlar
Karamellisera sockret hårt, passa så att det inte bränns.
Tillsätt mandeln, salt och citron. Häll upp på en oljad plåt, låt svalna.
Hacka grovt.
Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar enligt bilden.