Foto: Helene Toresdotter

Sparris

Sparris är ett av de allra säkraste tecknen på att våren är här och att sommaren på väg. Här har vi samlat recept med både grön och vit sparris.

Sparris finns i två sorter, vit och grön. Vit sparris växer under jord och skördas när toppskottet syns. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd.

Den vita sparrisen kokas oftast. Den gröna kan kokas, stekas eller grillas. Färsk sparris förvaras kallt i kylskåpstemperatur. Hållbarheten är kort, ett par dagar i rumstemperatur och en vecka i kylskåp, men sparris går även att frysa. Prova våra recept på sparrissoppa, paj med sparris eller sparris som tillbehör!

Nedre delen av den gröna sparrisen är träig. Bryt av några centimeter av foten där den knäcks naturligt innan sparrisen ska tillagas.

Lär dig mer om sparris i  Nobert Langs sparrisskola

Sparris skördas vanligen i maj-juni i Sverige. Sparrissäsongen är kort så passa på och njut när du har chansen!

Med grön sparris

Pasta med grön sparris

av Niklas Ekstedt
  •  10 ingr
  •  9 ingr

Grillad sparris från Österlen

av Ernst Kirchsteiger
  •  10 ingr
  •  25 min
  •  7 ingr
  •  22 ingr
  •  10 ingr
  •  30 min
  •  9 ingr
  •  11 ingr
  •  50 min
  •  14 ingr

Vårsallad med sparris

av Linda Lundgren
  •  20 min
  •  11 ingr

Pizza med sparris

av recept.nu
  •  13 ingr
  •  12 ingr

Sparris i filodeg

av recept.nu
  •  4 ingr
  •  10 ingr

Med vit sparris

  •  10 ingr
  •  10 ingr
  •  12 ingr