Souvlakispett med grillad färskpotatis

souvlakispett med grilla färskpotatis
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Souvlakispett med grillad färskpotatis

15 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Den här rätten för tankarna till Grekland, men den får en svensk twist av den grillade färskpotatisen. Är du inte sugen på potatis kan du istället servera en sallad med fetaost och svarta oliver i som tillbehör." /Jenny

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé

Marinad

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron
  • 3 msk färsk oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 klyftor vitlök

Grillad färskpotatis

  • 20 färskpotatisar (små)
  • smör

Tzatziki

  • 0,5 gurka
  • 2 dl turkisk yoghurt (10 %, eller grekisk)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • peppar
  • örtsalt (ev)

Gör så här

Marinad

  1. Häll olivoljan i en bunke och pressa i saften från en halv citron. Tillsätt kryddorna och pressa ner vitlöksklyftorna.
  2. Putsa fläskfilén och skär den i mindre bitar. Lägg köttet i marinaden, täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
  3. Lägg 8 spett av trä i blöt i 15 minuter eller använd metallspett.
  4. Trä upp köttbitarna på spetten och lägg dem på grillen. Grilla dem runt om tills de har fått fin färg och är genomstekta.

Färskpotatis

  1. Lägg fyra spett av trä i blöt i 15 minuter eller använd metallspett.
  2. Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten tills de är mjuka.
  3. Trä upp potatisen på spetten, pensla dem med smält smör och grilla i cirka 5 minuter.

Tzatziki

  1. Tvätta gurkan. Skär den mitt itu på läng- den och skrapa bort det vattniga kärnhuset med en sked.
  2. Riv gurkan grovt, lägg den på en tallrik med kaffefilter under och strö över salt. Låt vila i 10 minuter.
  3. Lägg yoghurten i en skål och pressa ner vitlöken. Krama vätskan ur gurkan och vänd sedan ner den i yoghurten. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite örtsalt.