Bageriets semlor med mandelmassa

Bageriets semlor med mandelmassa
Foto: Pål Allan
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Bageriets semlor med mandelmassa

Av: Heléne Johansson

Från: Sötebröd från Brunkebergs bageri

17 ingredienser

Recept på klassiska semlor från boken Sötebröd från Brunkebergs bageri.

Glutentest
För att se om degen är tillräckligt bearbetad tar du upp en bit deg ur bunken och drar den försiktigt mellan händerna. när du kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna i mitten som släpper igenom ljus är degen färdig.

Receptet ger 35-40 st semlor. Beroende på hur många du gör kan det bli fyllning över. Den håller sig i kylen i 2–3 veckor,så spara den gärna till nästa semmeltillfälle.

Se fler recept från

Sötebröd från Brunkebergs bageri

Ingredienser

Vetedeg

  • 75 g jäst
  • 500 g mjölk, kall
  • 1200 g vetemjöl
  • 200 g strösocker
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 20 g kardemummakärnor, stötta
  • 5 g salt

Mandelfyllning till semlor

  • 250 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 100 g florsocker
  • 1 droppe bittermandelolja
  • 15 g vaniljsocker
  • 50 g sötmandel, finhackad
  • ev innanmätet från bullarna
  • 1 ägg + en skvätt vatten till pensling
  • vispgrädde (100 g grädde räcker till 2-3 semlor)
  • florsocker, till garnering

Gör så här

Vetedeg

  1. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.
  3. Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
  4. Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den.

Semlor

  1. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i 35–40 bitar.
  2. Rulla dem till runda bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  3. Jäs bullarna i rumstemperatur i ca 1 timme.
  4. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 8–12 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg så fort de kommer ut ur ugnen.
  6. Låt svalna på plåten. (Frys in de bullar du inte vill göra semlor av på en gång.)
  7. Skär av överdelen och gröp ur innanmätet i underdelen, ungefär en matsked per bulle. Spara eventuellt innanmätet och använd det i mandelfyllningen.
  8. Vispa grädden tjockt.
  9. Blanda alla ingredienser till fyllningen och lägg en matsked i urgröpningen i varje bulle.
  10. Spritsa eller klicka på vispad grädde.
  11. Lägg på locket på semlorna och pudra på rikligt med florsocker.