Soppa på sockerbeta

koket.se
Soppa på sockerbeta

Soppa på sockerbeta

Av: Frida Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

30 m

"98 procent av all svensk odling av sockerbeta finns i Skåne, men väldigt lite används i matlagning. Här lyfts den fram tillsammans med gråärtan som länge var en basföda på landsbygden i Sverige." /Frida Nilsson

Se Frida Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 500 g sockerbeta, skalad
  • 2 schalottenlökar, skalade
  • 2 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk ättiksprit 12 %
  • vitpeppar
  • salt

Gråärta

  • 1,5 dl gråärta, blötlagd
  • salt
  • 1 msk smör

Lagerbladsolja

  • 6 färska lagerblad
  • 30 g bladspenat
  • 1 dl matolja
  • salt

Uppläggning

  • 1 dl sockerbeta, fint tärnad (smaksatt med salt och kryddpeppar)
  • 4 kvistar färsk körvel

Gör så här

Soppa:

  1. Grovhacka sockerbeta och schalottenlök.
  2. Fräs sockerbetan och schalottenlöken i smöret så att de blir glaserade.
  3. Slå på mjölk och grädde, låt sjuda tills sockerbetan är mjuk.
  4. Mixa soppan slät och smaka upp med ättika, vitpeppar och salt.

Gråärta

  1. Koka gråärtan mjuk i saltat vatten. Sila av.
  2. Fräs gråärtan i en kastrull med smör.

Lagerbladsolja

  1. Mixa lagerblad, spenat, en nypa salt och matolja i 5 minuter.
  2. Sila genom ett kaffefilter.

Uppläggning

  1. Placera en matsked med gråärta i botten på en djup förrättstallrik. Toppa med en matsked av den tärnade sockerbetan.
  2. Garnera med körvel.
  3. Slå på 1,5 dl soppa och droppa över lite lagerbladsolja.