Soppa från Tullgarns skogar

Soppa från Tullgarns skogar
Foto: TV4

Soppa från Tullgarns skogar

Av: Halkan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m

Soppa på kungliga höstkantareller plockade i Gustav V:s fotspår.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 350 g trattkantareller
  • 1 gul lök
  • 2 buljongtärningar, svamp eller höns
  • 6 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör (äkta)
  • 1-2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, nymalen
  • 3-5 msk majsstärkelse
  • 1,5 cl Ron Barcelo-rom
  • soja

Gör så här

  1. I gul lök hackas fint och fräses i smör tillsammans med svampen direkt i en rymlig kastrull.
  2. Salta och krydda försiktigt med en nypa nymalen vitpeppar.
  3. När löken har mjuknat och har börjat para sig med svampen, tillsätts 1 dl vatten, varpå innehållet mixas varsamt med en stavmixer.
  4. Tillsätt ytterligare 5 dl vatten, buljongtärningarna, grädden och mjölken. Rör runt och låt soppan stillsamt koka i ca 15 min. För att få den tjocklek på soppan som man önskar, tillsättes 3-5 msk Maizenamjöl direkt i soppan under omrörning i några minuter.
  5. Avsmaka och krydda ytterligare vid behov.
  6. Nu avrundas tillagningen med att skvätta i den fina romen.
  7. Glöm ej att garnera med några hela sparade smörfrästa ”trattisar” som toppas med en nypa färsk persilja och vips så är soppan färdig att serveras.