Somrigt gul soppa med gurkmeja

Somrigt gul soppa med gurkmeja
Foto: Tv4

Somrigt gul soppa med gurkmeja

Av: Sofia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h

Den här strålande soppan är en perfekt förrätt att förgylla kvällen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g sötpotatis
  • 500 g morot
  • 0,5 dl färsk ingefära, riven
  • 0,2 färsk gurkmeja, riven
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl vitlök, riven
  • 1 habanero
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 msk matolja
  • 2 dl matyoghurt
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 0,5 citron, pressad
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl rostade pumpakärnor
  • färsk koriander
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader (225 om det är en varmluftsugn).
  2. Skala och skär sötpotatis, morötter i mindre bitar. Lägg på bakplåtspapper på plåten. Häll på olja och salt och peppar. Rosta gyllene i ugn (ca 20 minuter).
  3. Fräs ingefära, gurkmeja, lök, vitlök, chili och spiskummin i olja tillsammans. Häll på yoghurt, buljong och citron. Koka 10 minuter.
  4. Mixa ihop sötpotatisen, morötter och den nystekta kryddblandningen med mixerstav och smaka av med salt och peppar.
  5. Garnera med pistagenötter, pumpakärnor, koriander och ätbara blommor.
  6. Färdig och avnjutas!