Vetekrans med valnötskräm

Vetekrans med valnötskräm
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Vetekrans med valnötskräm

12 ingredienser

2 h

Saftig vetekrans fylld med hemgjord valnötskräm. Ett gott sätt att variera bullarna på.

Ingredienser

portioner kransar

Deg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 800 g vetemjöl [ca 1,4 l]
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 0,5 dl pärlsocker

Valnötskräm

  • 1 förp valnötter [ca 400 g]
  • 175 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Gör så här

Deg

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på ca 3-4 liter.
  3. Häll över mjölken och rör om. Klicka i smöret och rör om. Tillsätt socker och salt.
  4. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ca 0,5 dl till utbakningen
  5. Arbeta degen kraftigt i ca 5 min med maskin eller 10 min för hand tills degen känns smidig.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
  7. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och kavla ut dem en och en till en rektangel som är ganska tunn.

Valnötskräm

  1. Ingredienserna körs tillsammans i matberedare till en slät kräm#.

Utbakning

  1. Bred på valnötskrämen och rulla ihop. Fäst ändarna vid varandra så du får en rund krans.
  2. Klipp flikar och lägg varannan till höger och varannan till vänster.
  3. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.
  4. Vispa ägget och pensla på kransen, strö över pärlsockret och in i ugnen 175 grader i cirka 20 min.