Sockerbullar med vanilj

Sockerbullar med vanilj
Foto: Johan Carlén
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Sockerbullar med vanilj

11 ingredienser

Underbart goda och lättbakade bullar med vaniljfyllning som bara smälter i munnen.

Ingredienser

portioner stycken
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • mjöl till utbakning

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker

Pensling och dekoration

  • 50 g smör, smält
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke, gärna till en köksmaskin. Häll ner mjölken och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och mjöl. Arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand.
  3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.
  4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
  5. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord, knåda den lite och kavla ut till en stor rektangel, cirka 60 x 40 cm.
  6. Bred ut fyllningen som ett tunt lager fyllning över degen. Vik degen långsida mot långsida. Kavla lite lätt för att jämna till degen.
  7. Skär degen i cirka 2,5 cm breda remsor, tvinna varje remsa, snurra ihop till en rulle och stoppa in änden under. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  10. Pensla bullarna med det smälta smöret och doppa dem sedan i socker.

Tips! Bullarna går bra att frysa in, men väntar då med att pensla och doppa dem i smör och socker tills efter att du tinat upp dem.