Snabb smördegstårta med färska bär

NYHET
koket.se
Snabb smördegstårta med färska bär
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Snabb smördegstårta med färska bär

15 ingredienser

En busenkel variant på tårta med köpt smördeg som grund. Toppa med hemkokt vaniljkräm, lättvispad grädde och limemarinerade bär och frukter efter säsong.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Botten

  • 250 g smördeg (välj gärna en med äkta smör)
  • 1 ägg
  • 3 msk rörsocker

Vaniljkräm och grädde

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vispgrädde, lättvispad

Limemarinerade bär

  • 300 g färska bär, blandade sorter
  • 12 blad färsk mynta
  • 1 limefrukt, färskpressad
  • 0,5 dl rörsocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på mitten. Skrapa ur fröna och lägg vaniljstång, frön och mjölk i en
  2. kastrull. Låt koka upp. Ta bort från plattan.
  3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över
  4. mjölken samtidigt som du rör om.
  5. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen
  6. från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  7. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål.
  8. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna innan du använder den på din tårta.

Smördegsbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och rulla ut smördegen på en plåt.
  2. Skär ut en kant på smördegen som inte går hela vägen genom degen. Nagga sen insidan av den skurna kanten.
  3. Pensla botten med ägg. Garnera kanterna med rårösocker.
  4. Grädda botten i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Låt botten svalna helt och hållet innan du toppar med vaniljkräm, vispad grädde, limemarinerade bär och citronmeliss.