Snabb midsommartårta i långpanna

koket.se
Snabb midsommartårta i långpanna
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Snabb midsommartårta i långpanna

19 ingredienser

1 h

Den här enkla tårtan bakar du snabbt i en långpanna. Perfekt när tiden och orken inte riktigt räcker till.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Sockerkaka

  • 200 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ev 1 citron, saften

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 20 g smör, rumsvarmt

Dekor och montering

  • 5 dl grädde
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 l färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Ta fram en långpanna som är ca 25x35 cm. Klä den med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölken och låt svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och luftigt med en elvisp eller en köksassistent.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
  6. Tillsätt därefter smöret och mjölken, vänd runt ytterligare lite till. Smaka eventuellt av med saft från en citron.
  7. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Känn med en sticka, den ska vara helt torr.
  8. Ta ut och låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll ner den varma gräddmjölken i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger mot krämen och låt svalna helt i kylen.

Dekor och montering

  1. Tryck små hål i sockerkakan med skaftet från en slev. Tryck inte hela vägen ner till botten.
  2. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa ner krämen i hålen.
  3. Vispa grädde och strösocker lätt och luftigt. Bred grädden på kakan och dekorera med jordgubbar, citronmeliss och florsocker.
  4. Skär upp i rutor vid servering.