Smulpaj med zucchini

POPULÄRT
koket.se
Smulpaj med zucchini
Foto: TV4
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Smulpaj med zucchini

12 ingredienser

45 m

"När jag fick höra att zucchini som kokas med citronsaft smakar som äpple trodde jag inte riktigt på det. Men det stämmer verkligen. Här har jag använt zucchini som fyllning till en smulpaj med klassiska äppelpajssmaker. Förvånansvärt gott och ett härligt sätt att ta tillvara zucchini. God att äta både ljummen och kall." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 16 bitar

Fyllning

  • 500 g zucchini, skuren och urkärnad [ca 8-9 dl]
  • 70 g citronsaft, rån pressad citron [0,75 dl]
  • 100 g strösocker [1,2 dl]
  • 1 tsk malen kanel

Smuldeg

  • 225 g smör, halvmjukt och delat i kuber
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g havregryn [3 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • malen kanel (att strö över)
  • rörsocker (att strö över)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smöra eller klä en form som är 20x20 cm stor med bakplåtspapper.

Fyllning

  1. Skala, kärna ur och tärna zucchinin.
  2. Koka upp zucchini med citronsaft. Låt sjuda på låg värme i en stor panna tills den mjuknar, ca 15-20 minuter. Rör om då och då så att den inte bränner fast. Tillsätt lite vatten om det kokar torrt.
  3. Rör ner socker samt kanel och koka ihop i 1-2 minuter. Ställ sedan åt sidan.

Smuldeg

  1. Ta fram smöret till smuldegen och skär det i bitar så att det mjuknar något.
  2. Blanda alla torra ingredienser och nyp ihop dem med smöret till en smulig massa.
  3. Ta en halv deciliter av smuldegen och rör ner i zucchinin.
  4. Tryck ut hälften av smuldegen i formen till en botten.
  5. Häll över fyllningen och bred ut.
  6. Smula resten av degen över fyllningen och strö över lite kanel och rörsocker.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler och skär sedan i bitar.
  8. Servera gärna vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde till.