Foto: Fredrik Sandin Carlson

Smörgåstårta

Smörgåstårta är kanske vår mest älskade bufférätt och är perfekt att förbereda till stora kalas med många gäster.

Smörgåstårtan sägs att ”uppfunnits” av konditorn Gunnar Sjödahl på 1960-talet när denne arbetade på Wedemarks Konditori i Östersund.

Smörgåstårtan ser ut som en tårta men smakar som en välfylld smörgås och består av flera lager med bröd som varvas med olika sorters fyllningar och pålägg. Räkor, kallskuret, frukt och ost i olika former är vanligt i fyllningen. Smörgåstårta serveras kall och är bland annat populär att servera på kalas när man är lite fler till bordet.

Här hittar du recept på smörgåstårta!

 

  •  15 ingr
  •  19 ingr
  •  15 ingr

Smarrig smörgåstårta

av Stefan Svensson
  •  30 min
  •  17 ingr

Löjromsbakelse

av Inger Bjugård
  •  12 ingr

Laxbakelse

av Inger Bjugård
  •  11 ingr
  •  15 ingr
  •  17 ingr

Italiensk smörgåstårta

av Inger Bjugård
  •  16 ingr
  •  20 ingr
  •  12 ingr
  •  13 ingr
  •  13 ingr
  •  18 ingr
  •  28 ingr

Laxtårta med pepparrot

av Caroline Hofberg
  •  13 ingr

Smörgåstårta med laxrosor

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  22 ingr