Smördegspajer med äpple

koket.se
Smördegspajer med äpple
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Smördegspajer med äpple

11 ingredienser

30 m

När hösten närmar sig och de svenska äpplena är i säsong bara måste man baka paj! De här enkla pajerna med smördeg kan snabbt bli nya favoriter.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4-5 äpplen
  • 25 g smör
  • 1,5 dl brunt farinsocker (eller muscovadosocker)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 msk citronsaft (från färsk citron eller vatten)
  • 10 smördegsplattor, ca 12x 12 cm (det finns kavlade fyrkanter i frysdisken i de flesta matvarubutiker)

Pensling

  • ägg
  • strösocker

Servering

  • vaniljsås (eller glass)

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och hacka äpplena i små tärningar.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och vänd i äppeltärningarna.
  3. Strö över farinsocker och stek under omrörning tills äpplena mjuknar, ca 2-3 minuter.
  4. Tillsätt kanel samt vaniljsocker och stek i 2-3 minuter till.
  5. Blanda majsstärkelse med vatten i ett litet glas. Häll blandningen över äpplena och rör om ordentligt.
  6. Låt fyllningen sjuda i 1 minut under omrörning. Stäng sedan av värmen och låt fyllningen svalna.
  7. Värm ugnen till 200 grader.
  8. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  9. Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning på en smördegsplatta, vik ihop till en triangel och nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Lägg knytena på plåten.

Pensling

  1. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö på lite socker.
  2. Baka mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Se till att de blir helt genomgräddade så smördegen blir frasig och god.
  3. Servera dem kalla eller varma med vaniljsås eller glass.