Smashad brysselkål med julspad

Smashad brysselkål med julspad
Foto: Johan Carlén
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Smashad brysselkål med julspad

8 ingredienser

30 m

Smashad brysselkål med julspad är en version av långkål som kan bli riktigt populärt till årets julbord. Rätten kan enkelt göras vegetarisk med grönsaksbuljong.

Ingredienser

portioner
  • 1 l skinkspad (eller grönsaksbuljong)
  • 12 brysselkål
  • smör (till plåten samt att hyvla över)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl ost, fint riven (stark typ Västerbotten eller parmesan)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Sjud upp skinkspad eller buljong i en kastrull.
  3. Rensa brysselkålen och skär i halvor. Låt sjuda i ca 10–12 minuter eller tills de är mjuka.
  4. Smörj en ugnsfast form och lägg i kålen med den skurna sidan uppåt. Platta ut dem med baksidan av en kastrull eller liknande.
  5. Skiva vitlök riktigt tunt och blanda med mild olivolja. Pensla det över kålen.
  6. Hyvla över några skivor kallt smör, strö eventuellt även över lite ströbröd om så önskas.
  7. Ställ in i ugnen i 25 minuter tills det börjar få färg, pensla på mer av oljan efter halva tiden.
  8. Strö slutligen över den rivna osten. Servera och njut!