Småländsk ostkaka - Tina Nordströms recept

Småländsk ostkaka - Tina Nordströms recept
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Småländsk ostkaka - Tina Nordströms recept

7 ingredienser

Ljuvligt god ostkaka enligt småländsk tradition gjord på fet lantmjölk och sötmandel. Bjud med lättvispad grädde och sylt.

Ingredienser

portioner
  • 6 l lantmjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 3-4 tsk ostlöpe
  • 4 ägg
  • 4,5 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 2-3 dl sötmandel, skållad och hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Värm mjölken till 35–37 grader, vispa ner mjöl och löpe. Rör långsamt om medan mjölken koagulerar och ystar sig i stora sjok.
  3. Lägg på ett lock och låt mjölken bilda ett tjockt lager av ostmassa på toppen, ca 15 minuter. Ha tålamod, det kommer att skikta sig.
  4. Lyft försiktigt upp ostmassan i en silduk som läggs i ett durkslag (sätt en gryta under) och låt vasslen rinna igenom.
  5. Vispa samman ägg, grädde, socker och mandel i en bunke, lyft upp ostmassan försiktigt i en ugnssäker form och rör samman med ägg- och gräddmixen.
  6. Grädda ostkakan 50 minuter. Servera med en jäkligt god sylt och vispad grädde.