Sjötorps guld på ett frasigt glutenfritt vitlöksbröd

Sjötorps guld på ett frasigt glutenfritt vitlöksbröd
Foto: TV4

Sjötorps guld på ett frasigt glutenfritt vitlöksbröd

Av: Robin - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

2 h

Hembakat, glutenfritt vitlöksbröd toppas med smörstekta kantareller.

Dryckestips: Electric nurse, pale ale (1443)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

bröd

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7-8 dl Lailas glutenfria mjölmix
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Vitlökssmör

  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 30 g smör

Smörstekta kantareller

  • 200 g kantareller
  • 30 g smör
  • flingsalt (efter behag)
  • 0,5 krm svartpeppar

Gör så här

Bröd

  1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
  2. Tillsätt lite utav mjölet i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1,5 cm tjocka.
  6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning.
  8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Vitlökssmör

  1. Rör ihop smör, vitlök och persilja och bred på brödet. Grädda i ugnen i 7-10 min i 230-250 grader.

Kantareller

  1. Lägg svampen en panna och hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen under fem minuter. Krydda med salt och peppar. Servera de smörstekta kantarellerna på vitlöksbrödet.