Singaporeansk laksa

Singaporeansk laksa
Foto: TV4
Sofia Henriksson
Sofia Henriksson

Singaporeansk laksa

33 ingredienser

1 h 15 min

Het nudelsoppa från Singapore med nudlar, kyckling och de karakteristiska friterade tofupuffarna.

Ingredienser

portioner
  • 4 msk olja (neutral smak)
  • 125 g pasta vermicelli
  • 0,5 dl färska myntablad
  • 1 dl korianderblad
  • 2 limefrukter
  • salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk fisksås
  • 800 ml kokosmjölk
  • 200 g friterade tofu-puffar
  • 420 g Hokkien-nudlar, färska
  • 300 g böngroddar

Kyckling

  • 6 kycklingben
  • 1 l kycklingbuljong
  • 5 dl vatten

Laksa-pasta

  • 1 dl torkade räkor
  • 5 torkad chilifrukt
  • 1 schalottenlök, stor
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 cm galangal
  • 2 cm färsk gurkmeja
  • 1 citrongrässtjälk, bara det vita
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk torkad koriander
  • 2 tsk räkpasta (belacan)
  • 3 macadamianötter

Chili-sambal

  • 5 torkad chilifrukt
  • 3 röda chilifrukter
  • 2 schalottenlökar, små
  • 1 tsk räkpasta (belacan)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 krm strösocker

Gör så här

  1. Blötlägg de torkade räkorna tillsammans med den torkade chilin till laksapastan i en liten skål. Hacka den torkade chilin till sambalen och lägg i blöt i en annan skål. Använd bara så mycket vatten att den precis täcks.

Kycklingen

  1. Lägg ingredienserna till kycklingen i en kastrull och koka upp. Koka kraftigt i 20–30 minuter eller tills kycklingköttet faller från benen och vätskan minskat med cirka 1/3. Börja under tiden med steg 3, så fortsätter kycklingen i steg 6.

Laksa-pastan

  1. Skala lök, vitlök, ingefära, galangal, gurkmeja och citrongräs. Rensa chilin och hacka allt. Mixa samtliga ingredienser till en slät pasta. Tillsätt de blötlagda räkorna och chilin och fortsätt mixa. Använd lite av blötläggningsvätskan om pastan är för fast.
  2. Soppgrunden steg 1: Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta. Tillsätt laksa-pastan från steg 3 och stek på medelhög värme under omrörning i ungefär 10 minuter tills oljan separeras från pastan.
  3. Förbered under tiden som soppgrunden och kycklingen kokar: Ställ fram fyra djupa skålar. Lägg vermicellinudlarna i en bunke med iskallt vatten. Hacka myntan fint. Lägg korianderbladen
  4. i kallt vatten. Ställ åt sidan. Dela en lime i två delar. Klyfta den andra limen och lägg i en skål som tillbehör. Koka upp vatten i en kastrull att koka nudlarna i precis före uppläggning.
  5. Soppgrunden steg 2: När oljan separerats från pastan, rör ner 2 tsk salt, socker, fisksås och kokosmjölk. Sjud i cirka 10 minuter medan du fixar med kycklingbuljongen. Ta upp kycklingen,
  6. ta bort skinnet, dra köttet från benen och lägg i en skål. Häll buljongen i soppgrunden och koka ytterligare 10 minuter. Sila soppan genom en finmaskig sil.

Chili-sambal

  1. Rensa chilin och skala löken. Mixa all chili (även den blötlagda) med schalottenlök och räkpasta.
  2. Värm allt på medelhög värme i en liten kastrull tillsammans med olja och socker. Fräs under omrörning i cirka 10 minuter. Ställ åt sidan.
  3. Dela tofupuffarna på mitten. Lägg ner dem i den silade soppan och sjud i ytterligare 10 minuter. Pressa en halv lime och tillsätt saften. Smaka av och justera med salt och lime. Det ska finnas en behaglig hetta, mycket smak från kokosmjölk och chili, men samtidigt lite fräschör från limen.

Uppläggning minst 5 min före servering

  1. Doppa ner Hokkien-nudlarna i det kokande vattnet från steg 5 i cirka 1 minut och sila sedan av. Fördela dem i skålarna. Fördela de andra nudlarna ovanpå. Fördela kycklingen i skålarna.
  2. Doppa böngroddarna cirka 30 sekunder i det kokande vattnet, lägg upp i en bunke och låt stå till serveringen.
  3. Häll över soppa så att nudlar och kyckling täcks. Garnera med en klick chili-sambal, böngroddar och örter, och servera direkt med lite lime och resten av chilipastan vid sidan i två små skålar.