Sikrom- och pepparrotsröra

Sikrom- och pepparrotsröra
Foto: Ulrika Pousette
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist

Sikrom- och pepparrotsröra

Av: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

20 m + tid i kyl

”Denna krämiga röra passar perfekt att lägga i små krustader och servera till mingel. Eller som på bilden, serverad tillsammans med bröd. Receptet verkar kanske simpelt, men kombinationen av mild, syrlig gräddfil, pepparrot med sting och salt sikrom är så fantastiskt god och fräsch. I originalreceptet används gäddrom, men det kan vara svårt att få tag på. Sikrom finns att köpa i frysdisken i de flesta stora mataffärer och fungerar lika bra. Vill du känna bra hetta från pepparroten så väljer du färskriven.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner
  • 3 dl gräddfil
  • 1-2 msk pepparrotsvisp (eller 1 msk färskriven pepparrot)
  • 0,5 knippe gräslök, finhackad
  • 50 g sikrom
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • krustader (eller bröd till servering)

Gör så här

  1. Sätt ett kaffefilter i en filterhållare eller lägg en ren kökshandduk i en sil och sätt över en kopp eller liten bunke. Häll i gräddfilen och låt stå och rinna av i kylskåpet i 2–3 timmar, eller över natten.
  2. Blanda den avrunna gräddfilen med pepparrotsvisp eller färsk pepparrot och gräslök (spara lite gräslök till servering).
  3. Salta och peppra.
  4. Du kan välja om du vill blanda ner sikromen nu eller toppa med den vid servering istället.
  5. Portionera eventuellt ut röran i krustader eller på små brödbitar. Har du valt att toppa med rommen så gör du det nu. (Vi tycker att det blir finast så.) Avsluta med att strö över gräslök och kanske lite extra peppar. Servera direkt.