Ugnsstekt hälleflundra med rödvinssås


1h4

  • 600 g hälleflundra
  •   matolja till pensling
  •   salt efter smak

Blomkålspuré

  •   2/3 blomkålshuvud
  • 4 msk crème fraiche
  •   salt och vitpeppar efter smak

Citronglaserade blomkålsbuketter

  •   1/3 blomkålshuvud
  •   saften av ½ citron
  •   salt efter smak

Svamp

  • 200 g skogschampinjoner och shiitake
  • 2 msk smör
  •   Salt och svartpeppar efter smak

Rödvinssås

  • 2 st schalottenlökar
  •   6 dl rött vin
  •   4 dl höns- eller kalvfond
  •   2 lagerblad
  •   4 timjankvistar
  •   75 g smör
  •   Salt och svartpeppar efter smak
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär hälleflundran i fyra bitar, pensla med matolja på skinnsidan (undersidan) och salta.
  2. Rödvinssås
    Hacka schalottenlöken till såsen. Blanda den med vin, fond och örter i en kastrull och reducera på medelvärme tills det återstår knappt 2 ½ dl.
  3. Sila av såsen, ställ tillbaks den på värmen och vispa ner rumsvarmt smör, lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blomkålspuré
    Skär blomkålen till purén i bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Mixa med stavmixer till slät konsistens.
  5. Blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Citronglaserad blomkål
    Gör citronglaserad blomkål genom att skära ut små fina buketter av blomkålen och koka dem precis mjuka i saltat vatten. Krydda med citronsaft och salt.
  7. Svamp
    Kvarta svamparna och stek dem i smör. Salta och peppra.
  8. Ugnsstekt hälleflundra
    Stek hälleflundran i ugnen i 15–20 min beroende på tjocklek, eller tills kärntemperaturen är 48 grader.
  9. Servera fisken med rödvinssås, svamp och blomkålspuré och garnera med blomkålsbuketterna.

Annons:

Grillad hälleflundra

av Sigrid Bárány
  •  1h
  •  17 ingr

Ugnsstekt ankbröst

av Nina Remröd
  •  1h 30 min
  •  21 ingr

Konjaksbestänkt hjortfilé

av Ulla-Britt - Stockholm
  •  2h
  •  28 ingr
  •  8 ingr