Sigrids äppelpaj med vaniljsås

Sigrids äppelpaj med vaniljsås
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Sigrids äppelpaj med vaniljsås

21 ingredienser

1h + 30 min vila för pajdegen

Sigrid Báránys recept på knäckig äppelpaj med muskovadosocker, kanel och kardemumma. Servera med hemlagad vaniljsås smaksatt med whisky eller calvados.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 225 g smör, mjukt rumstempererat
  • 50 g cassonade eller ljust muscovadosocker (det går också bra med vanligt socker)
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula (spara äggvitan till senare!)
  • 350 g vetemjöl

Fyllning

  • 1 kg äpple, gärna syrliga och aromatiska som Cox Orange, Aroma eller Gravenstein
  • 140 g cassonade, ljust muscovadosocker eller strösocker
  • 2 msk vetemjöl (eller idealmjöl)
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 citron, zest
  • 0,5 citron, saften (mer om äpplena inte är så syrliga)
  • 1 äggvita, till pensling
  • 1 msk cassonade, ljus muscovado eller strösocker att strö över

vaniljsås

  • 2,5 dl standardmjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • ev 2 tsk calvados (eller whisky)

Gör så här

  1. Rör smör, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp (degkrok eller visp).
  2. Blanda i ägget och äggulan och fortsätt vispa i någon minut.
  3. Blanda i mjölet, lite i taget. Sista decilitern knådar du in för hand tills degen känns jämn, men arbeta den inte för länge.
  4. Låt degen vila i kylskåp 30 minuter.
  5. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor eller bitar, inte alltför tunna.
  6. Blanda äpplen med socker, kanel, kardemumma, citronzest, citronsaft och vetemjöl.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Kavla ut 2/3 av degen till en rundel och klä en pajform 20-24 cm i diameter.
  9. Kalva ut resten av degen och skär ut 3 cm breda degremsor för att lägga i rutmönster.
  10. Lägg äppelfyllningen i den klädda formen och lägg ut degremsorna i ett rutmönster ovanpå. Nyp ihop kanterna på bottnen med kanterna på remsorna.
  11. Pensla med uppvispad äggvita och strö över socker.
  12. Grädda pajen ca 45 minuter eller tills den är vackert gyllenbrun och äpplena är mjuka. Låt vila 10 minuter innan servering. Servera med vaniljsås, glass eller vispgrädde.
  13. Skrapa ur vaniljstången och lägg frön och skal med mjölk och socker i en kastrull. Värm upp mjölken på medelvärme och rör så att sockret löser sig. När sockret är löst, dra kastrullen åt sidan.
  14. Låt mjölken dra 1 timme (30 minuter fungerar också om du har bråttom). Ta upp vaniljstången.
  15. Värm upp mjölken på spisen och vispa upp äggulorna i en separat skål. När mjölken är varm men inte har börjat sjuda än vispar du i den i äggsmeten i omgångar.
  16. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm på medelvärme under ständig omrörning. När du märker att såsen börjar tjockna så att den täcker sleven eller när den precis börjar sjuda, sila ner den i en skål (eller häll över den utan att sila).
  17. Rör eventuellt i calvados eller whisky och låt såsen svalna i kallt vattenbad, rör då och då.