Shakshuka

Shakshuka
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Shakshuka

13 ingredienser

25 m

En typisk frukosträtt från Mellanöstern – perfekt helgfrukost med rostat bröd. Prova gärna labneh-ost, hittar du inte det kan du använda fetaost. /Liselotte

Recept ur boken 'Good morning - frukost hela dagen'

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk harissa
  • 1 förp körsbärstomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • malen svartpeppar

Dessutom

  • 4 ägg (små)
  • 4-6 labnehbollar (eller 100 g fetaost)
  • färsk koriander (eller bladpersilja)
  • chiliflakes
  • bröd, rostat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
  4. Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
  5. Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
  6. Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
  7. Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
  8. Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.