Sesamkyckling med couscous

koket.se
Sesamkyckling med couscous
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Sesamkyckling med couscous

21 ingredienser

1 + 4 h

Kryddstekta kycklinglårfiléer med sesam, koriander och vitlök. Serveras med fluffig couscous och tahinisås.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 klyftor vitlök
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 tsk korianderfrö
  • 25 g sesamfrön
  • 1 grön chilifrukt, grovhackad
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 kruka dill
  • 8 kycklinglårfiléer, gärna med skinn
  • 1 msk solrosolja

Yoghurt- och tahinidressing

  • 2 msk tahinipasta
  • 4 msk vatten, kokande
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 125 g yoghurt
  • 1 citron, saften
  • 4 msk extra virgin olivolja

Couscous

  • 250 g couscous
  • 4 dl grönsaksbuljong, varm
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Rosta korianderfrön och sesamfrön i en torr stekpanna på medelvärme tills de blir aromatiska och sesamfröna får en gyllene färg. Hacka vitlök och ingefära grovt och lägg i en mortel tillsammans med sesam- och korianderfrön. Tillsätt chili, citronskal och dill. Krossa till en pasta och tillsätt sedan citronsaft. Har du ingen mortel går det bra att använda en mixer.
  2. Smörj pastan över alla kycklingbitarna, lägg på en tallrik och täck med plastfolie och förvara i kylen. Gärna i 4 timmar eller över natten. Om tiden inte finns fungerar det ändå, men kycklingen tar inte lika mycket smak av den goda kryddpastan.
  3. Värm en stor tjockbottnad stekpanna på medelvärme. Tillsätt solrosolja i stekpannan, stek sedan kycklingen med skinnsidan nedåt. Sänk värmen till mycket låg och stek i 20-30 minuter tills skinnet är krispigt.
  4. Under tiden, gör såsen. Vispa tahini och vatten tillsammans, vispa sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg couscousen i en skål och häll över den varma buljongen. Täck skålen med plastfolie och låt stå i 5 minuter eller tills all couscous har sugit upp buljongen. Använd en gaffel för att fluffa upp couscousen när den är klar och blanda ner hackad dill och persilja.
  6. När kycklingen är gyllene, vänd dem och stek i ytterligare 5-6 minuter tills den är helt genomstek. Låt vila på skärbrädan innan servering.