Semlor på fördeg

Semlor på fördeg
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Semlor på fördeg

12 ingredienser

2 h

Hilda skapar magiska semlor på fördeg och här får du ta del av hennes recept!

Ingredienser

portioner styck

Fördeg, del 1

  • 25 g jäst
  • 3 dl standardmjölk, rumsvarm
  • 4,5 dl vetemjöl

Deg, del 2

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl farinsocker, mjukt
  • 0,5 tsk salt
  • 3 tsk malen kardemumma, nymald
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • ev 1 ägg (till pensling)
  • ev 0,5 msk mjölk (till pensling)

Gör så här

Fördeg, del 1

  1. Smula ner jästen i en degskål och lös upp den med mjölken, rör om.
  2. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen med hjälp av en bakassistent eller elvisp med degkrokar. Arbeta i några minuter tills en deg formats.
  3. Plasta degskålen med plastfolie och låt vila i 20 minuter.

Deg, del 2

  1. Tillsätt sedan övriga ingredienserna och arbeta degen i bakmaskinen i ytterligare 10-15 minuter på medelhastighet. Degen ska vara elastisk i konsistensen.
  2. Plasta skålen igen samt lägg över en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  3. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i ca 20 delar (ca 50 gram styck) för mellanstora semlor. Vill du göra minisemlor ska varje degbit väga 25 gram och för stora semlor ska degbitarna väga 80 gram styck.
  4. Forma degbitarna till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5 timme. Lägg eventuellt plast över bullarna och sedan bakduken för att undvika att de torkar ut vid jäsningen.
  5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och mjölk för en blank yta eller låt dem vara som de är för en matt finish.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  8. Låt bullarna svalna.
  9. Skär av toppen på bullarna, fyll med valfri mandelmassa och toppa med spritsad grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.