Tysk Bratwurst med sektkål med rotfruktsbrunoise

Tysk Bratwurst
Foto: Tv4
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Tysk Bratwurst med sektkål med rotfruktsbrunoise

27 ingredienser

30 m

Den här rustika rätten med sektkål och rotfruktsbrunoise är en perfekt rätt att förgylla hösten med. Servera en god tysk Bratwurst till och kvällens middag är komplett!

Ingredienser

portioner

Rotfruktsbrunoise

  • blandade rotfrukter

Sektkål

  • 50 g smör (eller ister)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 kg surkål
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk hel kummin
  • ca 0,5 mousserande vin (gärna tysk sekt)
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 400 g mandelpotatis
  • salt
  • vitpeppar
  • persilja

Bratwurst

  • 1,5 m fjälster
  • 700 g bogfläsk, malt genom 16 mm skiva
  • 300 g späck, utan svål och malt genom 4,5 mm skiva
  • 18 g salt
  • 2 g mejram
  • 2 g muskotblomma
  • 2 g vitpeppar
  • 2 g korianderfrö
  • 2 g kummin
  • 2 g senapsfrö
  • 0,5 citron, zest
  • 2-5 klyftor vitlök (efter smak)
  • 1 dl vatten (buljong eller öl)

Servering

  • senap
  • färsk persilja

Gör så här

Rotfruktsbrunoise

  1. Skala rotfrukterna och tärna dem fint.
  2. Blanchera bitarna i lättsaltat kokande vatten.
  3. Häll av grönsakerna, kyl ner dem och spara fonden till surkålen.

Sektkål

  1. Smält smör eller ister i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt löken svettas lätt i fettet.
  3. Tillsätt surkål, lagerblad, kummin, vitpeppar, sekt och grönsaksfonden tills surkålen är täckt.
  4. Tillsätt fläsket.
  5. Låt koka på svag värme i 5 minuter.
  6. Tillsätt råriven potatis och låt koka tills det blir krämigt.

Bratwurst

  1. Blötlägg fjälster enligt förpackningen.
  2. Lägg köttkvarnen i kylen.
  3. Se till att korvsmeten är max 4 grader, köttet och späcket ska helst vara lite lätt fryst.
  4. Tärna fläsk och späck var för sig i grova tärningar.
  5. Blanda alla kryddor och mortla dem.
  6. Riv citronskalet och vitlöken.
  7. Krydda köttet innan du maler det i köttkvarnen.
  8. Tillsätt 1 dl vätska och blanda smeten ordentligt.
  9. Spola igenom fjälstret och dra det över korvhornet.
  10. Fyll fjälstret med korvsmeten, men inte för hårt.
  11. Låt korvarna vila några timmar innan du steker dem.
  12. Picka några hål i varje korv innan du steker dem så att de inte spricker.

Servering

  1. Spritsa ett rutmönster med din favoritsenap på tallriken.
  2. Lägg upp sektkålen och strö över brunoisen.
  3. Strö över hackad persilja.
  4. Avnjutes med sidfläsket eller en god korv.