Degen: Börja med att tärna smöret och rör ihop med vetemjölet. Arbeta in det med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt vattnet och knåda ihop det till en fin deg. Forma degen till en tjock rundel och ställ in i kylskåpet under en duk i en halvtimma.
Skala alla äpplen, skiva tunt och släng kärnhuset. Värm en stekpanna. Häll i smöret, sockret och den färskpressade citronsaften. Värm ugnen samtidigt till 225°C. Placera äppelklyftorna i ett fint mönster i stekpannan och se till att alla kommer ordentligt ner i smöret med socker och citron.
Kavla ut degen på ett mjölat bord. Se till att den är något större än stekpannan. Stäng av värmen på pannan. Lägg degen försiktigt över äpplena och peta in kanterna. Lägg in hela pannan i ugnen och låt den gräddas i cirka trettio minuter och tills degen fått en fin färg.
Vaniljsås: Häll vispgrädden och vattnet i en kastrull. Lägg vaniljstången på en skärbräda, skär upp och skrapa ut alla frön. Släng i allt, inklusive stången, i kastrullen med vattnet och grädden. Efter att det sjudit i en kvart, på låg värme, kan du plocka upp vaniljstången och slänga. Vispa upp äggulorna och florsockret i en bunke. Sänk värmen på kastrullen och vispa i bunkens innehåll ordentligt och försiktigt tills såsen tjocknar.
Vill du tjocka till såsen ännu mer kan du vispa lite extra grädde vid sidan om och sedan ha i vaniljsåsen.
När äppelkakan svalnat lite i stekpannan kan du lägga ditt serveringsfat över. Vänd hastigt på hela paketet och skaka till lite lätt så att kakan lossnar från pannan.