Madeleinekakor

Madeleinekakor
Foto: Carl Kleiner
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Madeleinekakor

7 ingredienser

Med den lilla upphöjningen i mitten ser den nästan ut som en båt. Som barn åt jag och mina bröder madeleinekakor i en skål med mjölk och den vars kaka sjönk först förlorade vår tävling. Äger du inte en egen madeleineplåt kan du baka kakorna i noga rengjorda skal från pilgrimsmusslor. Enligt legenden var det så det började. /Sebastien
Receptet är beräknat till 20 kakor och är hämtat ur boken Den franske bagaren.

Läs mer om boken

Den franske bagaren

Ingredienser

  • 170 g smör
  • 210 g vetemjöl
  • 8 g bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 150 g ägg [3 st]
  • 170 g strösocker
  • 0,5 citron, rivet skal av

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smält smöret på låg värme under omrörning. Dra kastrullen från värmen och låt smöret svalna.
  3. Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  5. Blanda försiktigt vaniljfrön, ägg och socker i en bunke. Tillsätt mjölblandningen och rör om med en slickepott.
  6. Rör i smöret, lite i taget, genom att hålla en slickepott i högerhanden och greppa bunken med vänster hand (om du är högerhänt, annars gör du tvärtom).
  7. Rotera bunken samtidigt som du rör åt motsatt håll.
  8. Det är viktigt att slickepotten går hela vägen ner i bunkens botten och därifrån vänder du upp smeten på ytan.
  9. Fortsätt att röra tills smeten är helt slät.
  10. Tillsätt citronskalet i smeten.
  11. Spritsa smeten i smorda madeleineformar så att den nästan når upp till kanten.
  12. Kakorna kommer att resa sig under gräddningen och formen får därför inte fyllas helt.
  13. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i 7–9 minuter mitt i ugnen.
  14. Ta ut kakorna ur formarna och låt dem svalna på ett galler.