Aprikospaj


God aprikospaj gjorde på konserverade aprikoser och smördeg.

Se fler recept från Nyhetsmorgon

Smördeg

  • 250 g osaltat kallt smör
  • 100 g vetemjöl
  • 75 g osaltat kallt smör
  • 250 g vetemjöl
  • 60 g vatten
  • 8 g fleur de sel (fint havssalt)
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Crème pâtissière

  • 100 g äggula (ca 5 stycken)
  • 15 g vetemjöl
  • 15 g potatismjöl
  • 10 g maizena
  • 100 g strösocker
  • 500 g mjölk (5 dl)
  • 1 st vaniljstång
  • 75 g rumstempererat osaltat smör

Aprikoser

  • 1 burk konserverade aprikoser
  • 1000 g vatten
  • 400 g cassonade socker eller rå socker
  1. Smördeg dag 1
    Rör ihop 250 gram smör och 100 gram mjöl med en träslev tills det blir en deg. Forma degen till en fyrkantig platta, plasta in och låt vila i kylen i 12 timmar.
  2. Rör snabbt ihop resterande ingredienser med en träslev tills det blir en deg. Överarbeta den inte. Forma degen till en fyrkantig platta av samma storlek som den första. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 12 timmar.
  3. Dag 2
    Lägg den första smörplattan på ett mjölat bord och lägg den andra smörplattan ovanpå. Kavla smörplattorna på längden tills du får en enda smörplatta.
  4. När smördegen är tre gånger så lång som den är bred gör du ett treslag
    vik över en tredjedel av degen mot mitten och vik sedan över den andra halvan.
  5. Vrid degen 90 grader, kavla ut degen och gör ett nytt treslag. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 2 timmar.
  6. Ta fram och kavla ut smördegen på längden och gör ett nytt treslag. Vrid degen 90 grader och upprepa treslaget.
  7. Plasta in och låt vila i 12 timmar i kylen. Efter 12 timmar är degen redo att användas, men det går även bra att frysa in den.
  8. Kräm
    Vispa äggulan med vetemjöl, potatismjöl, maizena och hälften av sockret.
  9. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Tillsätt mjölk och socker och koka upp.
  10. Tillsätt lite av den kokande mjölkblandningen i äggsmeten och häll sedan över äggblandningen i kastrullen. Koka upp igen medan du vispar kraftigt.
  11. Häll över krämen i en skål och rör om med en slickepott tills smöret har smält.
  12. Täck krämen med plastfilm (plasten ska vara i direktkontakt med krämen) och ställ in i kylen i några timmar.
  13. Aprikos
    Koka sockerlagen några minuter och häll den varmt över frukterna.

Annons:

Liknande recept

  •  22 ingr

Éclair au Chocolat

av Sébastien Boudet
  •  18 ingr

Pate à chou

av Sébastien Boudet
  •  13 ingr

Delikata chokladbollar

av Sébastien Boudet
  •  9 ingr

Fransk äppelpaj

av Sébastien Boudet
  •  16 ingr

Chouquette

av Sébastien Boudet
  •  8 ingr

Sébastiens Tarte Tatin

av Sébastien Boudet
  •  9 ingr