Saras osso buco

Osso buco
Foto: Per Ranung
Sara Begner
Sara Begner

Saras osso buco

20 ingredienser

2h 10 min

En gryta som tar en liten stund att koka, men väl värd väntan! Receptet är hämtat ur boken Laga mat tillsammans.

Ett långkok, javisst, men desto mer lektid. Det är benmärgen som ger den magiska grytsmaken. Vuxna pimpar direkt på tallriken med livsfarligt god gremolata. /Sara Begner

Här hittar ni fler recept ur boken

Laga mat tillsammans

Ingredienser

portioner

Osso buco

  • 1,5 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 morötter, hackade [200 g]
  • 150 g rotselleri, hackad
  • 1 burk tomat [400 g]
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 kg kalvlägg, i skivor
  • 2 msk smör

gremolata

  • 2 dl persilja, hackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk citron, skalet, rivet

Gör så här

Osso buco

  1. Hetta upp oljan i en gryta.
  2. Fräs lök och rotfrukter några minuter utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, peppar, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat och vänd kalvläggen i blandningen.
  6. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn läggen runt om.
  7. Lägg dem efter hand i tomatsåsen.
  8. Lägg på locket och låt småkoka minst en timme, gärna en och en halv till två timmar.
  9. Köttet ska vara mört och nästan rasa isär när det är klart.
  10. Ta eventuellt av locket och höj värmen de sista 20 minuterna, då blir såsen tjockare.
  11. Smaka av med salt och peppar.

Gremolata

  1. Blanda ingredienserna till gremolatan och servera till grytan.