Glödhoppor

Glödhoppor
Foto: Sara Ask
Sara Ask
Sara Ask

Glödhoppor

7 ingredienser

Glödhoppor är ett bröd som säkert bakats i flera hundra år. I det här receptet med bikarbonat blir glödhopporna extra mjuka och goda. Den som gillar äventyr tar med sig degklumpen och gräddar på lagg ute i skogen. Där smakar glödhopporna antagligen allra bäst! Receptet räcker till 5-6 bröd, hälsar sara Ask.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl (fint eller grovt spelar ingen roll)
  • 2,5 dl yoghurt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk honung (eller sirap (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt yoghurt och honung och rör om till en deg. Tillsätt så mycket mjöl att den inte kletar fast i kanten på bunken.
  2. Dela degen i cirka 5 bitar som var och en kavlas ut på mjölat bakbord.
  3. Nagga med gaffel och stek i en torr stekpanna, gärna gjutjärnspanna, på medelstark värme ett par minuter på varje sida. Serveras helst nygräddade, kanske till kvällsfikat, till brunchen eller som härlig matsäck.