Mammas mjuka pepparkaka

Mjuk pepparkaka
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Mammas mjuka pepparkaka

Av: Sanna Töringe

Från: Vintermat

9 ingredienser

Min mammas mjuka pepparkaka går inte av för hackor och den håller sig saftig länge. Ofta använder hon gräddfil i stället för mjölk, eller fil eller yoghurt eller grädde som håller på att bli sur. Det blir en fin present om man virar in kakan i cellofan och knyter röda band runt om. /Sanna Töringe

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g smör, smält
  • 1,5 dl mjölk (filmjölk, yoghurt eller gräddfil)
  • 2 msk lingonsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen och sockret tills det blir pösigt.
  3. Blanda kryddorna, bikarbonaten och vetemjölet.
  4. Rör ner i äggvispet.
  5. Blanda ner det smälta smöret också, liksom mjölken och lingonsylten.
  6. Häll i smord och bröad form.
  7. Grädda i nedre delen av en 175 gradig varm ugn, i cirka 40 minuter.