Baramummys älgköttbullar i indisk sås

Bjud på mat med indiska smaker
Foto: Linus & Wille/baraBild

Baramummys älgköttbullar i indisk sås

Av: Sanjoo Malhotra

Från: Malou efter tio

26 ingredienser

Sanjoo kombinerar det bästa av den svenska och den indiska maten. Här i ett par älgköttbullar i indisk sås. Servera gärna med lingon-sambalsås.

Här hittar du Sanjoos

Lingon-sambalsås

och hans

Kryddade potatis

.

Ingredienser

portioner

Älgköttbullar

  • 500 g älgfärs
  • 1 gul lök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 mediumstora kokta potatisar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk ägg
  • 1 msk vitlök och ingefära, finhackad
  • 2 enbär, finkrossade
  • rapsolja

Sås

  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 cm färsk ingefära, finhackad (ca 0.5 dl)
  • 1 spansk peppar, chilifrukt, finhackad (bestäm styrkan själv)
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk Madras curry (hot) vanlig curry duger
  • 2 msk paprikapulver
  • 0,5 msk garam masala
  • 40 g sötmandel, skalad och hackad
  • 200 g hela konserverade tomater, hackade
  • 2 dl crème fraîche (vanlig eller med herbes de provence)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1-2 dl rött vin
  • olivolja

Gör så här

Älgköttbullar

  1. Skala och hacka löken.
  2. Tillsätt vitlök och ingefära.
  3. Bryn allt i olja i stekpanna 3-4 minuter.
  4. Blanda alla ingredienserna till en smet i en stor bunke.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om smeten blir för kletig.
  6. Stek köttbullarna i rapsolja i en medelvarm panna tills de är genomstekta.

Sås

  1. Hetta upp några matskedar olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
  2. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i 3–4 minuter tills de tar lite färg.
  3. Minska ner värmen och tillsätt salt, curry, garam masala och ytterligare 1 msk olja. Låt fräsa i 2–3 minuter för att kryddorna ska ge smak.
  4. Tillsätt de färdiga köttbullarna och se till att de blandas med kryddröran i några minuter.
  5. Tillsätt mandel, tomater och crème fraiche och rör runt.
  6. Tillsätt sist persilja och vin (smaka dig fram) och låt allt blandas och puttra sakta i 5–10 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  7. Stäng av värmen och låt stekpanna stå kvar på eftervärme i 10-15 minuter.