Grön tandoorilax med pilgrimsmusslor

Sanjoo - Stockholm2
Foto: TV4

Grön tandoorilax med pilgrimsmusslor

Av: Sanjoo - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

71 ingredienser

1,5 h

Grön tandoorilax med pilgrimsmusslor på en bädd av risotto på basmatiris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
 
Vintips från Sanjoo
6602 Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile 99:-
"Ett vin med kryddig smak som har karaktär av rostade fat, jordgubbar, körbär och choklad. Vinet är gjort av druvan pinot noir som tillhör de något lättare röda vinerna vilket passar fint till fisk och lättare kötträtter. Den något söta frukten i vinet gifter sig fint med laxen och pilgrimsmusslorna."

Ingredienser

portioner

Risotto med pilgrimsmusslor

  • 4 färska pilgrimsmusslor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 l vatten
  • 4 dl basmatiris, sköljt
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar salladslök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 4 shiitakesvampar
  • 2 msk smör
  • 4 msk vitt vin
  • 4 msk crème fraîche
  • 2 tsk gurkmeja
  • 5 msk Västerbottensost
  • tryffelolja

Garnering

  • röd paprika
  • gräslök
  • limeklyfta

Organic Green Tandoori lax med mangoaioli

  • 600 g färsk lax [150 g x 4]
  • 100 g majonnäs
  • 3 tsk mango chutney
  • 1 klyfta vitlök

Organic hemgjord fisk Tandoorimarinad

  • 0,13 rödlök
  • liten näve gräslök
  • Handfull färsk koriander
  • liten näve färsk mynta
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
  • 4 kardemummakapslar
  • 1 svart (indisk) kardemummakapsel
  • Hel kummin
  • Hela korianderfrön
  • tsk ajwain (indisk örtkrydda)
  • 1 tsk torkad bockhornsklöver
  • färsk grön chili
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 0,25 tsk svart Himalaya salt
  • tsk honung
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 tsk tomatpuré

Krispig, fräsch minisallad

  • 1 grönt äpple
  • 1 rödlök
  • 2 dl rödkål
  • grön chilifrukt
  • 2 citroner, saften av
  • salt

Sweet & Sour Tamarind Chutney

  • 100 g block av tamarind
  • 400 ml vatten, varmt
  • 100 g farinsocker
  • 1 tsk rött chilipulver
  • 1 tsk svart Himalaya salt
  • 2 tsk malen kummin, rostad
  • asafetida
  • salt

Grön Chutney

  • 200 g korianderblad
  • 200 g färska myntablad
  • 1 tsk ingefära, fint riven
  • 1 tsk kummin
  • 1 gul lök
  • 1 grön chilifrukt
  • citron, saften av
  • salt
  • 1 tsk strösocker
  • tsk svart Himalaya salt
  • 200 ml yoghurt (om du vill göra dipp)

Gör så här

Risotto med pilgrimsmusslor

  1. Börja med buljongen: Koka vattnet tillsammans med buljongtärningen (vegetarisk) på låg värme. Håll det sjudande när du förbereder ingredienserna nedan.
  2. Finhacka gul lök, salladslök, vitlök. Tillsätt en matsked olivolja i en separat kastrull. Hetta upp spiskummin och tillsätt gul lök, lite salladlök och vitlök på medelhög värme. Fräs tills löken blir gul.
  3. Tillsätt basmatiris (medelvärme). Blanda försiktigt så det inte bränns. Stek blandningen i 1-2 minuter tills riset blir transparent, se till att inte bränna (kontinuerlig omrörning). Sänk värmen till medium.
  4. Tillsätt vitt vin. Ånga av tills vätskan går ner. Teflonpanna rekommenderas. Låt riset vila och fokusera på buljongen, som fortfarande måste sjuda. Häll i små kvantiteter, gärna med en slev över risblandningen och rör om hela tiden, låta vätskan nästan koka in innan du tillsätter mer. Om buljongen avdunstar för långsamt, öka värmen något.
  5. När ris-grönsaksblandningen har kokat till en tjock grötliknande konsistens, smaka av riset för att kontrollera att det är al dente.
  6. Tillsätt hackad shikatesvamp i risotton, blanda väl och koka ytterligare 3-4 minuter, fortfarande under ständig omrörning. Tillsätt mer buljong när det behövs, för att se till att det inte blir för torrt.
  7. Ta bort kastrullen från värmen. Riset ska nu vara mjukt på utsidan men al dente inuti.
  8. Tillsätt smöret. Häll i 4 msk vitt vin och värm. Sedan 4 matskedar crème fraiche och slutligen Västerbottenost. Glöm inte att röra om! Avsluta med ett kryddmått vitpeppar samt några droppar vit tryffelolja.
  9. Stek pilgrimsmusslorna i olivolja, 2 minuter på varje sida, utan att röra dem. När de är färdiga ska de ha en fin, ljusbrun, karamelliserad yta. KOKA inte!
  10. Servera den färdiga risotton på tallrikar och krona med kammusslor blandningen. Lägg till ett par tunna skivor av röd paprika och gräslök samt en limeklyfta som garnering.

Organic Green Tandoori lax med mangoaioli

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Gör första mangoaiolin. Pressa vitlöken, tillsätt chutney och majonnäs. Blanda alla ingredienser och sätt in i kylen.
  3. Blanda alla ingredienser för tandoori marinaden (se recept nedan) och överför till en skål.
  4. Blanda mjukost med finhackad lök, creme fraiche och krydda med vitpeppar för att fylla laxen med.
  5. Göra ett snitt i sidan eller högst upp på laxen, som en ficka. Täck laxen med tandoorimarinad och låt den stå i rumstemperatur i minst 20 minuter-30 minuter eller 1 timme i kylen.
  6. Öppna fickan på laxen, försiktigt, placera 1 msk av lax fyllningen, placera laxen på en tallrik. Baka i cirka 20 minuter, beroende på dess tjocklek. Det är gjort när det blir fast, men inte alltför fast.

Organic hemgjord fisk Tandoorimarinad

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda noga till en mycket slät pasta, utan klumpar.
  2. Obs: Om du föredrar att använda en färdig tandoori mix - förbered blandningen som anges på förpackningen, samt tillsätt 1 matsked crème fraiche och 1 tsk tomatpuré. Täck laxen med pastan och låt stå minst en timme. Tillaga laxen i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med risotton, pilgrimsmusslorna och mangoaiolin.

Krispig, fräsch minisallad

  1. Skiva/hacka och blanda äpple, lök, kål och chili i en liten skål. Tillsätt citronsaft och salt. Blanda. Låt stå tills citronsaften trängt in i grönsakerna och frukten.

Sweet & Sour Tamarind Chutney

  1. Placera blocket med tamarind i en kastrull med vattnet och koka upp. Sänk värmen och koka försiktigt under 20 minuter tills tamarinden har reducerats och blivit flytande. Ta bort från värmen och sila upp i en kastrull med en finmaskig sil. Tryck ner med en matsked för att extrahera så mycket vätska som möjligt.
  2. Till vätskan tillsätt resten av ingredienserna. Koka på låg värme i 15-20 minuter under omrörning. Ta bort från värmen, smaka av. Denna chutney kan lagras i ca 2 veckor i kylskåpet i en steriliserad burk.

Grön Chutney

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda i 3-4 minuter till en slät sås. Krydda efter smak. Täck över och ställ in i kylen.