Helstekt oxfilé med palsternacks- och potatispuré

Helstekt oxfilé
Foto: TV4

Helstekt oxfilé med palsternacks- och potatispuré

Av: Sandra - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1h 30 min

Helstekt oxfilé med rostad palsternacks- och potatispuré. Serveras med rödvinssås med ”udd”.

Vintips från Sandra
Château de Seguin, art nr 3958, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 klyftor vitlök

Palsternacks- och potatispuré

  • 600 g palsternacka
  • olivolja
  • 10 potatisar
  • 1-2 dl grädde
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • salt
  • vitpeppar
  • strösocker (efter smak)

Rödvinssås

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • olivolja
  • 1 dl strösocker
  • 75 cl rött vin
  • 2,3 lagerblad
  • 4-5 msk crema di balsamico
  • kalvfond
  • ev redning

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Putsa oxfilén fri från hinnan.
  3. Gnid in filén med olja, salt och peppar.
  4. Skala och dela vitlöksklyftorna.
  5. Bryn köttet i en stekpanna på ganska hög värme tillsammans med vitlöken.
  6. När köttet fått en fin yta läggs det i en ugnsform.
  7. Stick en termometer i köttet för att få en så exakt tid som möjligt. Efter ca 1 timme bör köttet vara runt 60 grader. (medium rare)
  8. Ta ut köttet o låt vila i folie en stund innan upplägg.
  9. Dela därefter filén och servera med tillbehören.

Puré

  1. Skala och dela palsternackorna, rosta i ugnen på 175 grader med olivolja tills de är mjuka.
  2. Mixa dem därefter med lite av grädden.
  3. Koka potatisen mjuk, mixa/mosa den.
  4. Rör sen ner grädden, palsternackspurén och smöret.
  5. Smaka av med salt, peppar och socker.

Rödvinssås

  1. Skala och hacka rotsaker och lök grovt.
  2. Fräs i kastrull tillsammans med olivoljan.
  3. Då rotsakerna fått lite ”yta” strös sockret ner lite i taget.
  4. Därefter rödvinet, lagerbladen och balsamicon.
  5. Låt puttra länge (minst en timme), tills vätskan minskat till hälften ungefär.
  6. Smaksätt med kalvfond efter tycke. Ska såsen vara tjockare så rör ner lite redning.