”Tre små söta”

”Tre små söta”
Foto: TV4

”Tre små söta”

Av: Sandra - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

45 min

Crème brulée, limepannacotta och en droppe Baileys.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryckestips från Sandra
Baileys chokladlikör

Ingredienser

portioner

Mini crèmè brulée

  • 0,5 vaniljstång
  • 0,25 strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 0,25 dl rörsocker, till gratinering

Limepannacotta

  • 2,5 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 2,5 msk strösocker
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 vaniljstång

Gör så här

Crème brulée

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull tillsammans med vaniljstången och fröna.
  4. Ta sedan upp vaniljstången.
  5. Vispa äggulorna i en skål.
  6. Slå i den heta gräddmjölken över äggen under vispning.
  7. Fördela äggsmeten i små ugnssäkra portionsformar och ställ dem i en långpanna/ugnsform.
  8. Fyll formen med vatten så att det står ca 1-2 cm högt.
  9. Grädda i cirka 30 minuter eller tills krämen stelnat.
  10. Låt svalna.
  11. Strö över råsocker och bränn med en liten köksgasol brännare tills sockret blivit mörkbrunt. Tips: Förbered detta långt innan den ska serveras, så har du bara att bränna råsockret kvar att göra då den ska serveras. Det går bra att ha den i kylen innan du hällt på sockret.

Limepannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp grädde, vaniljstången, fröna och socker.
  4. Låt sjuda någon minut.
  5. Ta bort kastrullen från värmen.
  6. Ta upp vaniljstången.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör ner grädden tillsammans med saften från limen.
  8. Rör om tills gelatinet har smält.
  9. Låt blandningen stå ca 30 min. Rör om då och då.
  10. Häll därefter upp i formar, täck över med en plastfilm och ställ i kylen i minst 30 minuter.
  11. Tips: Dekorera gärna med något bär och kanske med en liten klyfta lime.